Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çiftçiler destek primlerinin ödenmesini bekliyor

Çiftçiler destek primlerinin ödenmesini bekliyor

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözat, Ziraat Odası olarak mazot vermeye güçlerinin yetmediğini söyledi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözat, Ziraat Odası olarak mazot vermeye güçlerinin yetmediğini söyledi.
Balıkesir`li çiftçilerin, ekim yapılabilmek, akaryakıt alabilmek için destek primlerinin ödenmesini bekliyor.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, yaptığı açıklamada desteklemeler ödenmez ise çiftçinin akaryakıt alabilecek bir kaynağı bulamayacağını dolayısıyla tarlalarını ekemeyeceğini ve bundan da hem ülkenin hem de kendisinin zarar göreceğini belirtti.
Sözat, destek primlerinin bir an önce ödenerek, çiftçilerin rahatlamasını ve tarlalarını ekmelerini beklediklerini ifade etti.
Mevsim itibariyle yeni bir ekim döneminin başına girildiğini dile getiren Sözat, "Havaların gidişatına bakılırsa ilkbahar sürümlerinin başlayacağı bir döneme girilmiştir. İnşallah havalarda uygun gider bir an önce ekim dönemi başlar bu çok önemli, eğer biz toprağı tavında yakalayamazsak ekim sonuç vermez. Zamanında ekim yapmamız gerekiyor, zamanında ekim yapmamız için çiftçinin paraya ihtiyacı var. Yani mazot parasına, tohum parasına ihtiyacı var, biz tohumu bir şekilde hallediyoruz vadeli veriyoruz şu anda odamızda mısır ile ilgili yem bitkileriyle ilgili bir kısım vadeli ve vade farkı almaksızın üyelerimizin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz ama mazota gücümüz yetmiyor. Ziraat odası olarak mazot verme imkanımız yok çünkü odamız bir kredi kuruluşu değil" dedi.
Mazotun hem üretim, hem maliyette çok önemli bir faktör olduğuna değinen Sözat, "Çiftçi eğer ki mazot alma kaynağı bulamazsa tarlaları yine boş kalacaktır. Beklentimiz sıcak paradır, bunu da ilgililere iletmek istiyorum, duyurmak istedim" diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı