Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çiğ süt fiyat zammı üreticiyi sevindirmedi

Çiğ süt fiyat zammı üreticiyi sevindirmedi

Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süte litre başına yapılan 9 kuruşluk zam üreticiyi memnun etmedi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süte litre başına yapılan 9 kuruşluk zam üreticiyi memnun etmedi.
Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman, çiğ sütün 2015 yılında 1.15 kuruştan sanayici tarafından satın alınırken, 1 Ağustos tarihi itibarı ile yapılan dokuz kuruşluk zammın üreticiyi memnun etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Başta yem olmak üzere birçok girdi maliyetinin yükseldiğini bu nedenle sütün fiyatının istenilen oranda değişmediğini bunun da süt üreticisine darbe vuracağını öne süren Karaman, "9 kuruş zam yapıldı ve süt 1.30 kuruş oldu, ancak soğutma tankı olmayan köylerde ki üreticinin eline geçecek rakam işletme bedelleri düştükten sonra litre başına 1.25 kuruş parayı zor alırlar. Süt soğutma tankı olan işletmelerin eline geçecek rakam ise litre bazında 1.28 kuruştur. Bu nedenle çiğ sütün litre fiyatı 1.40 kuruşun altında kalmamalıydı." dedi.
Hava sıcaklıklarının artması ile beraber sütte verim düşüklüğü yaşandığını hatırlatan Karaman, ?Haziran ayı ortalarında ortalama 25 kgr. süt veren bir ineğin sıcaklar ile birlikte süt verimi 17 kiloya kadar düştü. Nisan, Mayıs aylarında günlük Manyas´ta üretilen süt 90-92 ton arası iken bu rakam hava sıcaklıkları ile beraber 80 ton civarına düşmüştür, sütteki üretim artışı Eylül ayı sonları ile birlikte tekrar başlar." diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı