Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ÇOCUĞUNUZU KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUYUN

ÇOCUĞUNUZU KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUYUN

Kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor. Özellikle okul ve kreş çağındaki çocuklar, kalabalık ortamların etkisi ile yayılan soğuk algınlığı ve zatürre gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalıyor.

Kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor. Özellikle okul ve kreş çağındaki çocuklar, kalabalık ortamların etkisi ile yayılan soğuk algınlığı ve zatürre gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü`nden Uz. Dr. Cem Öcal, çocuklarda sık görülen kış hastalıkları hakkında bilgi verdi ve ailelere önerilerde bulundu.
Hijyen kurallarına uyamayan çocuklar hasta oluyor
Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Çocukların okul ve ya kreş gibi ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başlaması bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebepleri arasında henüz bağışıklık kazanmamış olmaları ve hijyen kurallarına yeterince uyamamaları yer almaktadır.
Çocuklar yılda 6-7 kez soğuk algınlığına yakalanıyor
Soğuk algınlığı genellikle virüsler tarafından oluşmaktadır. Toplumda en sık görülen akut enfeksiyon hastalığıdır. Okula giden bir çocuk yılda yaklaşık 6-7 kez soğuk algınlığı geçirmektedir. Bu hastalığın bulaşması; hasta çocuğun öksürme ve hapşırmasıyla direkt temas veya çocuğun salgılarına temas etmiş eşyalar yoluyla olmaktadır. Boğaz ağrısı, kaşıntısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürük ve hafif ateş belirtiler arasında yer alır. Genellikle 7-10 gün içerisinde iyileşme sağlanmaktadır. Antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Burun tıkanıklığı için burun damlaları önerilmektedir. C vitamini, ekinezya, propolis, çinko gibi soğuk algınlığında sık kullanılan desteklerin hiçbirinin etkinliği kanıtlanmamıştır.
Orta kulak iltihabı ve bronşit sık görülüyor
Orta kulak iltihabı çocukluk döneminde en sık görülen hastalıklardan biridir.  2-3 yasına kadar çocukların çoğu en az bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir. Genellikle bu hastalığın öncesinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmektedir. Kulak ağrısı, ateş, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusma orta kulak iltihabının belirtileri arasında yer almaktadır. 
Özellikle 2-6 yaş çocuklarda sık görülen hastalıklardan bir diğeri de bronşiyolit; yani küçük hava yollarının iltihabıdır. Burun akıntısı, hafif ateş, iştahsızlık gibi bulgulardan kısa süre sonra; hızlı ve zorlu solunum, hırıltı, yoğun öksürük ve daha ciddi olanlarda inleme, göğüs kaslarında çökme görülebilir. Ateş olmayabilir. Tedavide yeterli oksijen sağlanması önemlidir. Çocuğun yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Bronş açıcı, iltihabı önleyici tedaviler hastaya göre uygulanabilir.
Grip virüsü çabuk bulaşıyor
Her yıl dünya nüfusunun %20`si grip virüsüne yakalanmaktadır. Bir grip salgınında en yüksek atak hızı okul çocuklarında görülmektedir. Soğuk algınlığının aksine hızlı bir başlangıcı vardır. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik belirtileri görülmektedir. İshal ve kusma da görülebilmektedir. Grip virüsü çok yaygı görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Grip aşısı altı aydan büyük çocuklara uygulanabilmektedir. Bu aşının Eylül-Ekim aylarında uygulanması önerilmektedir; ancak Aralık ayı hatta sonrasında da uygulanabilir.
6 aydan küçük çocuklarda zatürre hastalığına dikkat!
Zatürre, akciğer dokusunun iltihabıdır. Virüsler ya da bakteriler etken olabilir. Ateş, hızlı solunum, öksürük, halsizlik bazen de hırıltılı solunum ve solunum güçlüğü belirtiler arasında yer alır. Özellikle altı aydan küçük çocuklar hastanede yatırılarak takip edilir.
Solunum yolu enfeksiyonlarından çocukları korumak için öneriler;
* Çocuklara hijyen kuralları öğretilmeli,
* Özellikle yemek öncesi ve tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı,
* Çocukların beslenmelerinin eksiksiz ve aşılarının tam olmasına dikkat edilmeli,
* Çocuklar sigara içilen ortamlarda bulundurulmamalıdır.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli