Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Çocuklarda yaz ishallerine dikkat!

Çocuklarda yaz ishallerine dikkat!

Yaz aylarında çocukları tehdit eden ishal vakalarına karşı anne ve babaları uyaran Uzman Dr. İlhan Dindar ? Eğer belirtiler 3 gün içinde geçmezse tehlikeli sonuçlar doğurabilir? dedi.

Yaz aylarında çocukları tehdit eden ishal vakalarına karşı anne ve babaları uyaran Uzman Dr. İlhan Dindar ? Eğer belirtiler 3 gün içinde geçmezse tehlikeli sonuçlar doğurabilir? dedi. Aritmi Sağlık Grubu Özel Aritmi Osmangazi Tıp Merkezi doktorlarından Uzman Doktor İlhan Dindar yaz aylarında salgın haline gelen çocuk ishallerine karşı anne babaları uyardı. İshalin en önemli nedeninin mikroplar olduğuna dikkati çeken Dr. Dindar, ishalin 0-5 yaş arasındaki çocuklarda ölüme varan sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.
Yaz aylarında çocukları tehdit eden hastalıklardan biri olan yaz ishalleri, mikropların sebze meyvelerin iyi yıkanmaması, içme sularının temiz olmaması, ellerin iyi yıkanmaması ile vücuda geçmesiyle oluşuyor.
İSHALİN NEDENLERİ
İshale yol açan mikropların üremesinde etkili olan sebepler ise şöyle sıralanıyor:
?Tuvaletlerle içme suyu kuyuları/kaynaklarının 15 metreden yakın olması,
tarlaların sulanmasında kullanılan sulara lağım sularının karışmış olması, taharet için kullanılan el ile sifon, musluk ve kapı koluna dokunulması sonucu mikropların buralara bulaştırılması, sebze ve meyvelerin yetersiz yıkanması veya yıkanmaması, içme sularının kaynatılmaması, ellerin uygun şekilde yıkanmaması ve yiyeceklerin uygun koşullarda hazırlanmaması ve saklanmaması?
BU BELİRTİLER VARSA DOKTORA BAŞVURUN
İshal´in 3 günü geçmesi durumunda tehlikeli olduğuna dikkati çeken Dr. Dindar, ?Belirgin susaması ve ya su-tuz kaybı belirtilerinin olması, çocuğun ishalinin 3 günden uzun sürmesi, çok sık veya fazla miktarda sulu dışkılama (günde 5 defadan fazla), tekrarlayan kusmalarının olması, yeme ve içmesinin bozulması,kakasında kan olması,yüksek ateş risk oluşturmaktadır? dedi.
NE YAPILMALI?
Çocuk ishal olduğunda yapılması gerekenler ise şöyle sıralanıyor;
?Emziriliyorsa, emzirme kesilmemeli ve daha sık emzirilmelidir. Su kaybını önlemek için, her zamankinden daha fazla su ve sulu gıdalar (Kaynatılmış soğutulmuş su, evde hazırlanmış şeftali, elma, havuç suyu, ayran) verilmelidir. Her kakadan sonra 2 yaşından küçük çocuklara 1 çay bardağı, 2 yaşından büyüklere ise, 1 su bardağı yukarıda sayılan içeceklerden mutlaka içirilmelidir. İshali olan çocuk aç bırakılmamalı, beslenmesine devam edilmeli, sık sık ve az az beslenmelidir.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Çocuklarda ishallerine dikkat
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false