Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çocuklarda egzama tedavisi

Çocuklarda egzama tedavisi

Çocuklarda çok sık bir şekilde görülen alerjik deri hastalığıdır. Uzun süre devam eden ve iyileştikten sonra tekrarlayabilen.....

Çocuklarda çok sık bir şekilde görülen egzama, alerjik deri hastalığıdır. Uzun süre devam eden ve iyileştikten sonra tekrarlayabilen egzama, bebeklik döneminde yanaklarda ve yüzde görülür. Bebekle büyüdükçe eklem bölgelerinde özellikle diz arkalarında, el ve ayak bileklerinde oluşmaya meyillidir. Egzamalarda banyodan sonra cilt kuruması sıkça gözlenir. Kuruyan yerler kızarır ve sürekli kaşıntı yapar. 

Aileler, bebeklerin yanaklarında oluşan egzamaları genellikle öpmekten olduğunu zannederler. Oluşan kızarıklıklar zamanla belirginleşir veya azalma gösterir.  Bu belirginleşip azalma dönemi aslında alerjik yürüyüşe başlandığının göstergesidir. Bebeğin büyümesiyle birlikte kızarıklıklar boyun altlarında, kol ve bacaklarının dış yüzeylerinde kendini göstermeye başlarlar. Bebeğin cildi giderek kurumaya ve kaşınmaya başlar. Daha sonrasında egzamalar kendini eklem bölgelerinde göstermeye başlarlar. 

Ailede eğer diğer bireylerde de egzama veya alerjik hastalıklar varsa çocuklarda da olma riskini arttırır. Bu nedenle bebeklerde veya çocuklarda yüzde, eklemlerde, kulak arkasında ve boyundaki kızarıklıklar için şüphe duyulabilir. Çocukların yaşlarının küçük olmasından dolayı aileler genellikle alerji testlerinin yapılamayacağını düşünürler. Ancak alerji testleri bebek doğduğu andan itibaren kandan ve ciltten her zaman yapılabilir. Çocuğunun egzama riski taşıdığını düşünen aileler zaman geçmeden çocuk alerji uzmanlarına başvurarak doğru teşhisin konmasını sağlayabilirler. Egzama tedavisi ancak yapılacak olan alerji testlerinin alerji konusunda uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılmasıyla olumlu sonuç verebilmektedir.

Egzama ile birçok hastalık birbirine karıştırılmaktadır. Bunlardan seboreik dermatit adı verilen yağ bezelerinin iltihaplanması durumu en yaygın olanıdır. Koltukaltlarında ve genital bölgede rastlanan seboreik dermatit, saç diplerinde de görülebilmektedir. Diğer adı konak olarak da bilinen bu hastalığa egzamalı çocuklarda sıkça rastlanır. Konak hastalığı dirençli bir hastalık olduğu için tedavisi zordur. Uyuz hastalığı da egzamayla karıştırılan hastalıklar arasında yer alır. Uyuz hastalığı hızlı bir şekilde yayılır. Genellikle koltukaltı ve genital bölgenin diğer bölgelere oranla daha fazla kaşınmasıyla kendini belli eder. Uyuzun egzamadan ayrılan en belirgin özelliği yüzde kaşıntı meydana getirmemesidir. Alerji konusunda deneyimli ve uzman doktorlar uyuzun döküntü şekline bakarak egzama olmadığını anlayabilirler.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı