Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Cunda Adasındaki restaurantlar yıkılıyor

Cunda Adasındaki restaurantlar yıkılıyor

Ayvalık Cundadaki denize sıfır bütün çadır ve restaurantlara yıkım kararı verildi.

Ayvalık Cunda`daki denize sıfır bütün çadır ve restaurantlara yıkım kararı verildi.
Balıkesir körfez bölgesinin ünlü turizm merkezi Cunda Adası`nda denize sıfır restaurant ve çardaklar için Kültür ve Turizm Bakanlığı`nca yıkım kararı çıktı.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 5 Nisan 2002 tarihinde aldığı bir kararının ardından, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun 23 Mart 2012 tarihinde aldığı yeni bir kararla, adadaki `Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı` kapsamında restoran işletmeleri tarafından kullanılan çardaklı yeme içme üniteleri ile aynı sahil bandında bulunan büfeler ve ticari işletmelerin kaldırılacağı açıklandı.
Kurulun aldığı kararın Cunda Adası`nın kentsel silüetine uyumlu bir görünüm elde edilmesi ve sahil kıyısından vatandaşların yararlanması için alındığı öğrenildi. Bursa Anıtlar Kurulu tarafından alınan kararı adadaki restoran işletmecilerine tebliğ edildiği ve tebligatın yapılmasından sonra 15 gün içerisinde söz konusu çardakların yıkıma hazır hale getirilmesinin istenilmesi ise işletmeciler tarafından tepkiyle karşılandı.
15 günlük süreyi çok az bulan işletmeciler, alınan kararın turizm ile ada ekonomisini olumsuz etkileyeceğine işaret ederek, yaklaşık 60 yıldan bu yana Maliye Bakanlığı`ndan, Ecrimisil bedeli karşılığında kiraladıkları çardakların bir anda yıkılmasının doğru bir karar olmadığını savundu.
Restaurant işletmecilerinden bir kısmı yaptıkları açıklamada, çardaklarla ilgili yıkım sorununun sadece adanın değil, tüm Ayvalık`ın bir sorunu olduğunu vurguladı. 
Kendilerine tebliğ edilen yazının, yasa hükümlerince doğru olduğunu kaydeden işletme sahipleri, adadaki restoranların 60 yıldan bu yana mazisi olan deniz kıyısındaki çardakların, bugünkü Kıyı Kenar Kanunu`na uygun olmadığını ancak bunca yıllık geçmişe rağmen tüm bu yatırımların 15 günlük süreçte yok edilmesinin de doğru olmadığını belirtti.
Çanakkale Kültür Varlıkları Kurulunun 2002 yılında aldığı karar uyarınca da adadaki çardakların yıkımı yönünde olduğuna ancak dönemin belediye yönetimi ve kaymakamı tarafından bu kararın ertelendiğini hatırlatan işletmeciler, "Ancak Bursa Kültür Varlıkları Kurulu, geçtiğimiz Mart ve Ekim aylarında iki ayrı yazı göndererek, çardakların doğaya ve yöreye uygun bir şekilde yapılması gerektiğini bildirmişti" dedi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli