Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Deprem uzmanı Gündoğdu uyardı:

Deprem uzmanı Gündoğdu uyardı:

?Kyzikos fayına dikkat!? ?Marmara depremi, Kyzikos fayını tetikleyebilir?

Jeofizik Mühendisi, ülkemizin tanınmış deprem uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen büyük İstanbul (Marmara) depreminin, Erdek´teki Kyzikos fayını tetikleyebileceğini açıkladı.
Bandırma´da düzenlenen ?Bandırma, depremi konuşuyor? konulu panele konuşmacı olarak katılan Gündoğdu, Kuzey Anadolu fayında enerjinin biriktiğine dikkat çekerken, ?1766 yılında, İstanbul´da meydana gelen depremde kırılmamış bir fay olduğunu tahmin ediyoruz. Bu fayın, Bakırköy açıklarından, Tekirdağ açıklarına kadar kırılmasını bekliyoruz. Bandırma ve yöresinde tek önemli fay bulunuyor. Bu fay, Erdek Kyzikos´ta yer alıyor. Antik dönemde iki yıkıcı depreme yol açan bu fayın, denize devamlılığı olup olmadığı bilinmiyor. Ancak, beklenen İstanbul depreminin, Kyzikos fayını tetikleme ihtimali de göz ardı edilmemeli? dedi.
1953 yılında, Yenice-Gönen fayında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, yıkıcı olmuştu. Ancak bu fay, levha içi bir faydır. Bu bölgede uzun süre bir deprem beklemiyoruz ama yine de burada yapılmak istenen kimya ve ağır sanayi tesislerini tehlikeli ve riskli buluyorum.?
Uzun süredir sessiz duran Biga fayının da tehlikeli olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen İstanbul(Marmara) depremi hakkında şu değerlendirmede bulundu:
?Marmara´da ivmesi çok yüksek, yani hızlı hareket eden bir deprem olursa her tarafta hasar bırakabilir. Kötü binaları Büyükşehir Belediyesi ile kentsel dönüşüme çevirmek gerekir.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli