Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Deprem felaketi DASK’ın önemini hatırlattı

Deprem felaketi DASK’ın önemini hatırlattı

DASK ev başına ne kadar ödeme yapacak?

DASK, konutlarda metrekare fiyatı Betonarme yapı ise 3.016 TL diğer yapılar için bu oran 2.080 lira olarak hesaplıyor. 100 metrekare eviniz ağır hasarlı ise maksimum ödeme 301.600 TL. Eğer özel konut poliçeniz yoksa, DASK'ın karşılayacağı miktar, oluşan zararın çok altında kalıyor 
DASK deprem hasarında sadece binayı kapsıyor bina içindeki eşya kapsam dışında. Öyle olunca günümüz ekonomik koşulunda bir dairenin çok altında bir ödeme yapıyor. Örneğin 100 Metrekare eviniz varsa DASK’ın size ödeyeceği miktar 301 bin lira gibi oluyor. Bu rakam ise günümüzde bir dairenin ederinin çok altında bir rakam. 
DASK, 2022'nin sonlarında yayınladığı 2023 yılı için belirlenen "Zorunlu Deprem Sigortası" tarifesine göre betonarme yapılar için inşaat birim metrekare başına 3016 TL ödeme yapacak. Bir mesken için yapılacak maksimum ödeme tutarı ise 640 bin TL olacak. Bu hesaba göre 100 metrekare olan bir ev için 301 bin 600 TL ödeme yapılması gerekiyor. Eğer eviniz daha büyükse DASK en fazla 640 bin TL ödeme yapacak. DASK bu rakamın üzerinde ödeme yapmayacak bu rakam ise günümüz koşullarında bir dairenin fiyatının çok altında kalıyor. 
DASK evin içindeki eşyayı kapsamıyor 
Evinizde zarar gören mobilya, beyaz eşya, avize gibi taşınır mal ve eşyalarınızın kaybını, sırasında aldığınız bedeni zararlar, hastane giderleri, depremin dışında binanın kendi kusurunun yol açtığı yıkımlar, enkaz kaldırma masrafları ve ölüm tazminatı DASK kapsamına girmiyor. 
DASK başvuru nasıl yapılır? 
Alo DASK 125 üzerinden, e-Devlet üzerinden de hasar ihbarında bulunabiliyorlar. 
DASK ne kadar sürede hasar ödemesi yapar 
Başvuru sonrası ödenecek tutarın kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasının ardından, ödeme en geç 1 ay içerisinde yapılır. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Deprem felaketi önemini hatırlattı
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı