Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

DESTANCI MUSTAFA BİR IŞIK PEŞİNDE

DESTANCI MUSTAFA BİR IŞIK PEŞİNDE

Edremit Körfezindeki ilçe ve belde pazarlarının en renkli siması sırtında torbası, kolunda Değnek ve elinde Darbukası dilinde yanık destansı yanık sesli türküleri ile Anadolu Destancılığın son temsilcisi Destancı Mustafa Kurçen, bir ışık umudu

Edremit Körfezindeki ilçe ve belde pazarlarının en renkli siması sırtında torbası, kolunda `Değnek` ve elinde `Darbukası` dilinde yanık destansı yanık sesli türküleri ile `Anadolu Destancılığın` son temsilcisi Destancı Mustafa Kurçen, bir ışık umudu ile yaşıyor.
Aslen Balıkesir`in İvrindi ilçesine bağlı Kocaoba Köyünden 61 yaşında evli ve 2 çocuk sahibi olan Destancı Mustafa, Edremit Körfezindeki ilçe ve semt pazarlarında darbuka çalıp yanık sesi ve gür sesi ile türküler söyleyip halkın verdiği küçük paralar ile ailesini geçindirdiğini ve çocuklarını okuttuğunu söyledi.
Görme engelli olan Destancı Mustafa, ileri yaşına rağmen inatla `Destancılık` mesleğini ve geleneğini devam ettireceğini, halkından asla kopmayacağını söyledi.
Çocukluğumda A vitamini eksikliğine bağlı `Gece Körlüğü` var olduğunu, gözlerinin gündüz gördüğünü ve geceleri görmediğini söyleyen Destancı Mustafa, 30-35 sene evvelsine kadar 100 metreye kadar etrafını gördüğünü, okula gidemediğini ama harfleri gördüğünü şimdi tüm ışığında kaybolduğunu söyledi.
Gece ve gündüzü bazen gözüne yandan gelen küçük bir `Şavk` ile ayırt edebildiğini söyleyen Mustafa Kurçen, "Bu gün için önümü görebilecek bir şavk olsun bana bu yeter, bu kadarı beni idare eder. Bu gün 5 metreye kadar önümü görebilmeyi çocuklarımı, eşimi ve beni seven dostlarımı görebilmeyi çok ve çok istiyorum. Üniversite hastanelerinde bir Göz Profesörünün beni görmesi ile gözlerimin açılacağını söylediler ama bir türlü yokluk nedeni ile beceremedim. Üniversitelerden ve Profesörlerden yardım bekliyordum, `Bana ve gözlerime ışık ve şavk versinler` diye ama kimse benimle ilgilenmedi. Ben tamamen görsem bile, yine halkımın arasında `Destancı Mustafa` olarak devam edeceğim. Bu güne kadar onlar bana hep yaşam verdi, sevdi, aradı ve beni kucaklayıp kolladılar. Allah onların hepsinden razı olsun" dedi.
Sırtında torbası, kolunda `Değnek` ve elinde `Darbukası` ilçe ve semt pazarlarını dolaşıp bölgenin kültürünü yansıtan yanık türküler ve ilahiler söyleyerek Anadolu`da ki `Destancılık` geleneğini ve Anadolu ozanlarının son türü olan `Destancı Mustafa` gözlerinin açılması için kendisine sahip çıkılıp, destek ve rilmesini istiyor.   Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı