Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Dikkat Yaz güneşi kalıcı görme kaybına yol açmasın

Dikkat Yaz güneşi kalıcı görme kaybına yol açmasın

Özellikle yaz mevsiminde gözle direkt temas eden zararlı güneş ışınları, gözün önündeki saydam tabakada ultraviyole yanıklarına, göz dibinde ise görmemizi sağlayan sarı noktanın hücre yapısını bozarak sarı nokta hastalığına neden olabili

Özellikle yaz mevsiminde gözle direkt temas eden zararlı güneş ışınları, gözün önündeki saydam tabakada ultraviyole yanıklarına, göz dibinde  ise  görmemizi  sağlayan  sarı noktanın  hücre  yapısını  bozarak   sarı  nokta  hastalığına  neden  olabiliyor. 
Güneşin zararlı  ışınları ayrıca mercek  yapısında  değişiklikler yapıp katarakt  oluşumunun  hızlanmasına    ve  buna  bağlı   olarak kalıcı görme kaybı nedeni olan kataraktın ortaya çıkmasına yol açabiliyor. International Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir kataraktın çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıksa da, zararlı güneş ışınları gibi etkenler nedeniyle daha erken yaşlarda da gelişebileceğine dikkat çekerek, "Bu  nedenle UVA ve UVB ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için başta güneş ışınlarının en dik geldiği 10.00 - 16.00 saatleri arasında olmak üzere, güneşe asla çıplak gözle bakmamak ve  güneş  gözlüğü  kullanmak  gerekiyor." diyor.  
Kalıcı görme kaybı oluşuyor
Katarakt göz bebeğinin arkasında yer alan ve gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan merceğin zamanla şeffaflığını ve netliğini kaybetmesi olarak tanımlanıyor. Bunun sonucunda da göz  içindeki  retina  adını  verilen sinir tabakasında   net bir görüntü oluşmuyor ve   kataraktın  oluşum  hızına  bağlı  olarak kalıcı görme kaybı gelişiyor. Dr. Nezih Özdemir katarakta pek çok etkenin yol açtığını belirterek,  bu etkenlerden birinin de güneşin UVA ve UVB gibi zararlı ışınları olduğu uyarısında bulunuyor.  Dr. Nezih Özdemir, bazı risk gruplarının gözlerini güneşin zararlı ışınlarından korumaya çok daha fazla önem vermeleri gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: "Özellikle açık renk gözlüler, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olanlar ve lazer tedavisi görenler,  diyabetik  hastalar  ve    ileri  yaş  grubu  hastalar  risk  grubu  içinde yer alıyor."
Katarakt hangi belirtiler ile ortaya çıkıyor? 
Dr. Nezih Özdemir, teşhis için hastanın öyküsü alındıktan sonra detaylı bir göz muayenesi yapıldığını söyleyerek, kataraktın belirtilerini şöyle sıralıyor. 
* Şekilsiz ya da bulanık görme,
* Uzağı ya da yakını görememe,
* Çift görme,
* Parlak ışıkların çevresinde hare ya da kamaşma görülmesi, 
* Akşamları görmede zorluk veya gece körlüğü,
* Derinlik hissi kaybı,
* Göz yorgunluğu ve baş ağrısı, 
* Bebeklerde gözlerde kayma, paralellikte bozulma, göz bebeklerinin eşit büyüklükte veya aynı renkte olmaması. 
30 yaşından sonra düzenli muayene şart! 
Dr. Nezih Özdemir kataraktın   giderek  artan  görme  kaybına  yol  açması  ve görme yeteneğinin yavaş yavaş kaybolmasına neden olduğu için ciddi sorunlar oluşturabileceğini belirterek şu bilgileri veriyor: "Hastalık çoğunlukla yavaş ilerlediği için hastalar buna alışıyor ve görme   kaybının  önemini  başlangıçta  fark  edemiyor. İleri  yaştaki  hastalarda  buna  bağlı  düşme  sonucu kalça, kol veya bacak kırıkları sık  görülüyor. Bu nedenle genel  olarak  hiç  bir  yakınması  olmayan  bireylerin  bile  30 yaşından sonra 
1 - 2 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yılda 1 kez mutlaka göz muayenesi olmaları gerekiyor.``
Katarakt cerrahisi ile görme yeteneği geri kazanılıyor
Dr. Nezih Özdemir kataraktın nasıl tedavi edildiğini şöyle anlatıyor: 
Günümüzdeki  modern  katarakt cerrahisi  anestezi  verilmeden damlalar  ile  yapılan, dikişsiz  bir  ameliyat. Hasta  aynı gün içinde   taburcu  ediliyor  ve  1-2   gün  içinde  normal  yaşantısına  dönüyor. Kısa   süren   işlemde  en  ileri  teknolojik  teknikler  uygulanıyor. Bozulmuş  olan  mercek  yeni  bir  mercekle  değiştiriliyor  ve  bunun sonucunda görme  yeteneği  geri  kazanılıyor. Uygulanan merceklerle artık uzak  ve  yakın görme  güçlüğünü  aynı  anda  düzeltmek ve    gözlüksüz  görmeyi  sağlamak  mümkün oluyor. "
Gözleri güneş ışınlarından nasıl korumalı?
* Başta güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10.00 - 16.00 saatleri olmak üzere güneşe çıplak gözle bakmaktan kaçının.
* Ultraviyole ışınlarından koruyan  güneş gözlüklerini kullanmanız da çok önemli.  Ancak gözlük mutlaka UV korumalı ve kaliteli camlara sahip olmalı. 
* Çocukların  ve  ileri yaştaki kişilerin güneşin zararlı ışınlarından  korunmak   için sokağa çıkarken geniş kenarlı şapka takmaya özen  göstermeleri gerekiyor. 
Güneş ışınlarının gözde oluşturduğu bir başka sorun: Göz dibinde sarı nokta hastalığı. 
* Sarı  nokta  göz  içini  örten  retina  denilen  sinir  zarının  orta  kısmında  bulunan  ve   görüntüyü  algılayan  en  hassas  nokta. Bu  bölgede   oluşabilecek  en  ufak  değişiklik  görmemizi  büyük  oranda  etkiliyor.
* Halk  arasında  sarı  nokta  hastalığı  olarak  bilinen  Yaşa  Bağlı  Makula Dejeneransı ilerleyen  yaşla  birlikte  ortaya  çıkıyor. 
* Sarı  nokta  hastalığının  oluşumunda  birçok  neden  etkili oluyor.  Zararlı güneş ışınları da  sarı  nokta hücrelerinde    zamanla  değişikliklere  ve  dokunun  bozulmasına  yol açıyor, bunun sonucunda yaş  ilerledikçe  hastalığın  ortaya  çıkma  olasılığı  artıyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli