Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Doç. Dr. Nurettin Öztürk, üç cephede

Doç. Dr. Nurettin Öztürk, üç cephede

Altı yıldan bu yana Erdek Zeytinliadadaki arkeolojik kazıları yürüten, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, kazı çalışmalarını artık üç ayrı yörede yürütecek.

Altı yıldan bu yana Erdek Zeytinliada`daki arkeolojik kazıları yürüten, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, kazı çalışmalarını artık üç ayrı yörede yürütecek.
Önümüzdeki yıl, Zeytinliada` daki son yıl kazılarını gerçekleştirecek olan Doç. Dr. Öztürk, ayrıca Adana`daki Misis kentinde kazı çalışmalarında bulunup, İzmir Ali Ağa ilçesi sınırları içinde yer alan Myrina ve Gryneion antik kentlerinin de yüzey araştırmasını üstlenecek.
Kazı çalışmalarının üç ayrı koldan yürüyeceğini vurgulayan Öztürk, şu bilgiyi verdi:
"Altı yıldır sürdürdüğümüz Zeytinliada`daki kazılarımızı, 2013 yılının yaz aylarında, adanın kuzeybatısında gerçekleştireceğimiz çalışmayla noktalayacağız. Önümüzdeki haziran ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı da, adanın arkeopark durumuna getirilmesine paralel şekilde restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapacak. Bunun dışında, Adana`nın Misis antik kentinde arkeolojik çalışmalarımızı başlattık. Misis, M.Ö. 1200`lere uzanan bir yerleşim merkezidir. Efsâneye göre, lokman hekim, Misis Köprüsü`nden geçerken, ölümsüzlük iksirini düşürmüş. Yine, Misis`te, Nuh Peygamber`in, tufandan önce hayvanları, bir gemiye doldurduğu efsânesi de var. Misis`te, dünyaca ünlü bir mozaik müzesi de bulunuyor. Ayrıca burada, höyükle birlikte bir Roma kentinin de bulunduğu biliniyor. Kentsel dönüşüm içinde, hazine arazisi üzerinde yapacağımız kazıların ruhsatını da aldığımı kazılarda, İtalyanlar da ekibimizde yer alacak. Çok uzun soluklu bir kazı gerçekleştireceğiz. Kazının, en az yüz yıl süreceğini söyleyebilirim."
Doç. Dr. Öztürk, bunun dışında, İzmir`in Ali Ağa ilçesi sınırları içinde yer alan Myrina ve Gryneion antik kentlerinde gerçekleştirecekleri kazıları da, yüzey araştırmalarının ardından başlatacaklarını vurgularken, "Myrina antik kenti, M.Ö. 8-7. yüzyıllarda, Ege Bölgesi`nden gelen Aerol Uygarlığı adına büyük önem taşıyor. Myrina`da, Zeytinliada`dan daha büyük bir ekiple çalışacağız." diye konuştu.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false