Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Doç. Dr. Öztürk, şehitlik gerçeğini açıkladı

Doç. Dr. Öztürk, şehitlik gerçeğini açıkladı

Zeytinliadada kazı çalışmalarını yürüten heyetin başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, geçtiğimiz günlerde Erdek Şehitliğinde yapılan kazılarda Bizans mezarları çıkmıştır haberlerine sert tepki gösterdi.

Zeytinliada`da kazı çalışmalarını yürüten heyetin başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, geçtiğimiz günlerde Erdek Şehitliği`nde yapılan kazılarda Bizans mezarları çıkmıştır haberlerine sert tepki gösterdi.
Doç. Dr. Öztürk devam eden açıklamasında, `Erdek Şehitliği`nde Resmi Törenlerin Devam Etmemesi İçin Sebep Yok` şeklinde konuştu.
İlçemizde Zeytinliada`da devam eden kazıların başkanlığını yürüten Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk geçen hafta yaygın basın organlarında ülke gündemine getirilen, Erdek`te "şehitlik" diye ziyaret edilen mezarlığın Bizans mezarlığı olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyip, konunun çarpıltılarak başka yerlere çekildiğini kaydetti.
Doç. Dr. Öztürk, Erdek`te 30 yıldır her Zafer Bayramı`nda şehitlik olarak ziyaret edilen mezarlığın Bizans mezarlığı olduğu şeklinde yaygın basında haberlerin gündeme geldiğini hatırlattı. 
Öztürk, devam eden konuşmasını şöyle sürdürdü: "Olaylar başka yerlere çekildi. Belediye ve kaymakamlığın bir başvurusu vardı. Üst yazıyla Anıtlar Kuruluna başvuruldu. Bunun üzerine Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, konuyla ilgili olarak Bandırma Müzesi`ni görevlendirdi. Müze de benden bir istekte bulundu. Ekibimle birlikte söz konusu bölgeye gidip iki mezar açtım. Mezar buluntularının bir tanesi dağınık, diğeri ise düzgündü. İkinci mezarda kemik bulamadık ancak Roma döneminde kullanılan taşlar, getirilip düzgün bir şekilde koyulmuş. Etrafı mimari ölçülerde yapılmış. Ayrıca iki başucunda kuşluk denen, kuşların su içmesi için yer yapılmış. Orada da herhangi bir buluntuya rastlamadık." dedi.
Erdek`te yaşayan bazı yaşlı vatandaşların beyanlarından yola çıkarak, kamyon garajında bulunan şehitliğin oraya taşındığını öğrendiklerini vurgulayan Öztürk, kayıtlarda henüz böyle bir duruma rastlamadıklarının altını çizdi. Belediye, Kaymakamlık ve Erdek Mayın Filo Komutanlığı`nın kayıtlarında böyle bir bilgi bulunmadığını ifade ederek, "Komutanlardan bir yazı aldık. Yazıda, `Bölgenin şehitlik olarak bizde tescili yok.` deniyor ancak 1995-2005 yıllarında  Balıkesir Müzesi tarafından şehitlik alanı olarak tescil edilmiş. Biz raporumuzda sadece bunları belirttik. Bizans mezarlığı ya da başka şekilde söylemedik." diye konuştu.
Öztürk:"Törenlerin devam etmesinde sakınca yok"
Erdek kıyı şeridi ve bölgede, erken ve antik dönemden kalma mezarlık alanları olduğuna dikkat çeken Öztürk, gelenek olarak üst üste yapıldığı bilgisini verdi. 
Öztürk şöyle devam etti: "Eski bir Osmanlı camisine bakın, onun altında ya bir tapınak ya da başka bir eser vardır. Bu kural olarak geçmiş. Hazır malzemeyi kullanmak amaçlı. Muhtemelen orada bir mezarlık alan vardı, oraya taşınmıştı. Üstündeki sarıklı mezar taşları da oraya getirilmiştir. Oranın Bizans mezarlığı olduğu anlamında değil. `Şehitliğin tescilinin devamına...` diye rapor yazdık. Sıkıntı yok ancak kurul nasıl bir karar verir bilemeyiz. Bir ay ya da 15 gün içinde neticelenecek. Bunu sağa sola çekmenin anlamı yok." 
Öztürk, şehitliğin 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tören programından çıkarılmasının gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine de resmi törenlerin burada da devam etmesinde hiçbir mahsur olmadığını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli