Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Dr. Budak´tan Kalp Sağlığı Haftası mesajı

Dr. Budak´tan Kalp Sağlığı Haftası mesajı

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Refik Budak, günümüzde önlenebilir bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin engellenmesi için tütün ve sigara kullanımının, sağlıksız beslenmenin, fiziksel hareketsizliğin ve alkol kullanımının önl

?Kalp ve damar hastalıkları açısından olumlu olan husus büyük ölçüde ?önlenebilir´ olmalarıdır? şeklinde konuşan Budak, ?Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler: Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu sağlık önlemlerinin önemi büyüktür.? Dedi.
Budak, kalp sağlığını koruyan altın önerileri ise; ?Günde 1,5 litre sıvı almayı hedefleyin. Omega 3 bakımından zengin besinler alın (balık, semizotu, soya, çay, üzüm ve keten tohumu). Günde yarım saat yürüyün. Hazır gıdalar yerine taze besinleri tercih edin. Hayata karşı iyimser olun. Aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirin. Şekerinizi ve uyku düzeninizi kontrol altında tutun. Düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.? olarak açıkladı.
Budak, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Kalbimiz için yeni bir başlangıç yapmak için sigarayı bırakmamız, aşırı kilolarımızdan kurtulmamız, tuz kullanımımızı azaltmamız, spora başlamamız, tansiyon ve şekerimizi düzenlememiz, düzenli sağlık kontrollerimizi yaptırmamız, sağlıklı bir hayat sürmemiz ve kalp sağlığımızı bozacak alışkanlıklarımızı geride bırakmamız için 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası bir fırsat olabilir. Bu fırsatı iyi değerlendirip, yukarıda bahsi geçen şikâyetleri olan kişilerin en kısa zamanda aile hekimine veya bir sağlık kuruluşuna başvurup gerekli kontrollerini yaptırmalarını öneririm.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli