Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Dr. Dadan´dan, Bandırmalılara mektup var

Dr. Dadan´dan, Bandırmalılara mektup var

?Bandırma kimin olsun, özgür insanların mı, yoksa modern kölelerin mi??

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, ?Bandırmalılara Açık Mektup? ismiyle bir bildiri yayınladı. Dadan, Bandırma, Erdek, Gönen ve Manyas´ın da içinde yer aldığı Güney Marmara Bölgesi´ndeki çevresel tehdide dikkat çektiği açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:
?İnsanların kendi gelecekleri hakkında karar alması en doğal haklarıdır. Ancak kendilerinin yanı sıra başkalarını da etkileyecek kararları almak ise bir sorumluluk anlayışını gerektirir.
Yaklaşık altı aydan fazla bir süredir Bandırma gündeminin baş konusu olan Hıdırköy-Şirinçavuş arasına yapılması plânlanan kimya ve ağır metal sanayi ve büyük liman projeleri, yalnızca Bandırmalıların geleceğini değil, başta Erdek olmak üzere bütün Güney Marmara´daki yerleşik kişilerin geleceğini belirleyecek büyüklüktedir.
Bir BAGFAŞ´tan, bir Eti-Bor´dan, birkaç iskelelik limandan bahsetmiyoruz. Bunların neden olduğu kirliliğe katlanamazken, 50 BAGFAŞ, 100 Eti-Bor, 10 kat büyük limanın neden olabileceklerini gözlerinizin önüne getirebiliyor musunuz?
Erdek´in turizm ve zeytinciliğe, Gönen´in tarım ve hayvancılığa dayanan ekonomilerini yerle bir edecek, Manyas´la birlikte tüm bu dört ilçenin yüzey ve derin sularını kullanılamaz duruma getirecek, Marmara´daki balıkçılığı sonlan-dıracak, Kapıdağ´ın ve Gönen´in dağlarının yeşilliğine son verecek böyle büyük bir sanayileşmeden olumsuz etkilenecek insanların ekonomik ve sosyal kayıplarını ödeyecek bir Bandırmalı var mı?
Neden bu soruyu Bandırmalılara soruyoruz. Çünkü bu sanayileşme için olmazsa olmaz olan büyük liman için Bandırma Belediye Meclisi´nin onayı gerekiyor. Bu sanayileşmeden en çok etkilenecek, Erdek, Gönen ve Manyas halkına sormuyor devlet! Sanayileşme alanı Bandırma ilçe sınırları içinde olduğu için Bandırma Belediye Meclisi´ne soruyor.
Bu yüzdendir ki Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, limanı ortak işletelim diye Bandırma Belediyesi´ne teklif yapıyor. Bandırmalıları çok sevdiği için değil, mecbur olduğu için. Yoksa nerede görülmüş iktidarın ana muhalefete ortaklık teklif ettiği? Ve bu yüzdendir ki, Bandırmalılar izin vermezse, bu sanayileşme olmayacaktır.
Ancak Başkan Dursun Mirza, böyle düşünmüyor. O arazi alan şirketlerin ve iktidarın gücünü, istihdam hacminin ve oluşacak kentsel rantların büyüklüğünü dikkate alarak, bu sanayileşmenin eninde sonunda olacağını düşünüyor. ?Biz de evet diyelim, bari bir parça da olsa bizim kontrolümüzde kalsın? diyor. Ne kadar iyi niyetli değil mi?
Peki, sevgili Bandırmalılar, çok ortaklı kurulan BAGFAŞ, sizin kontrolünüzde kaldı mı? Devlet işletmeleri olan Eti-Bor, sülfürik asit fabrikası, mevcut liman sizin kontrolünüzde kaldı mı? İşin içinde bir de büyükşehir belediyesi olacak, bu yeni liman ve sanayi nasıl sizin kontrolünüzde kalacak?
Üstelik kendisini defalarca katlayacak bir göç alacak Bandırma. 500 bin ila 850 bin arasında bir rakam. Bandırma, Bandırmalıların kontrolünde kalmayacak ki, yeni liman ve sanayi kalsın!
Bandırmalıyım demek, Bandırmasporluyum demek, ?Bandırma il olsun´ demek kolay!
Peki, Bandırma kimin olsun?
Özgür insanların mı, yoksa modern kölelerin mi?
Bandırmalıların önlerinde, iyi düşünülüp, sorumluluk anlayışı ile alınması gereken bir karar var. Bu büyüklükte sanayileşmeye evet demek, bugünün modern köleliğine evet demek, yalnızca kendi özgürlüğüne değil, etrafında yaşayanların da özgürlüğüne son vermek demektir.
Erdek´te yaşayan bizler, Erdek körfezinin katline dair alınacak bu karara Bandırmalıların ortak olmayacağını umuyoruz. Onlar bile bile bu suça ortak olmayacak, başkanlarını da ?kimya ve ağır metal sanayisine hayır!´ demeye ikna edecekler. Aksi takdirde hepimizi gri ve karanlık bir gelecek bekliyor!?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Dadan Bandırmalılara mektup
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false