Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Dr. Ekiz´den Organ Bağışı Haftası Mesajı

Dr. Ekiz´den Organ Bağışı Haftası Mesajı

Erdek İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkanı Doktor Mahmut Ekiz, vatandaşları organ bağışına davet etti.

Erdek İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkanı Doktor Mahmut Ekiz, vatandaşları organ bağışına davet etti.
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası nedeni ile yayınlanan basın açıklamasında Ekiz şu ifadelere yer verdi: ?Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Türkiye de her yıl organ bekleyen hasta sayısı hızla artarken, organ bağışı yeterli seviyeye ulaşamadığı için binlerce hasta kaderiyle baş başa kalmakta ve pek çoğu da organ beklerken hayatını kaybetmektedir.
Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine ?organ nakli?, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile ölümünden sonra doku ve organlarının başka bir insan için kullanılmasına izin vermesine ise ?organ bağışı? denir.
Organ nakli iki şekilde yapılmaktadır:
1- Kadavra donör (verici): Beyin ölümü gerçekleşmiş, yoğun bakımda solunum cihazına bağlı kişilerin ailelerinin izni ile bağışlanan organlarından yapılan nakildir.
2- Canlı donör: Eşi veya dördüncü dereceye kadar yakın akrabalarından doku ve kan uyumu sonucu nakil yapılmasıdır. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bu nedenle kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde kişi tıbben ölü olarak kabul edilmektedir. Beyin ölümü tanısı 4 uzman hekim tarafından konulmaktadır (nöroloji, beyin cerrahi, kardiyoloji ve anestezi). Ülkemizde, son yıllarda yüz nakli de dâhil olmak üzere kalp, böbrek, akciğer, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilmektedir. Yapılan her organ bağışı başka bir insan için yaşam şansı demektir. 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması ve bir hekim tarafından onaylanması gerekmektedir. Organ bağışı yapan kişilere organ bağış kartı verilir ve organ bağışı kartı alan kişinin kartını her zaman üzerinde taşıması ve bu isteklerinden ailelerini haberdar etmeleri gerekmektedir. Organ bağışının dini yönden de her hangi bir sakıncası yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 06.03.1980 tarih ve 196 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Alınan kararda ?Organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan tamamen kendisi sorumludur? denilmektedir. Kuran-ı Kerim´de de; ?Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı? beyan olunmaktadır. (Maide Suresi, ayet 32). Unutmayalım ki bağışladığınız her organ başka bir insan için yaşam umudu olacaktır.?
Haber : Taygun Ertan



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false