Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Dr. Keskin, Ramazan´da sağlıklı beslenmenin

Dr. Keskin, Ramazan´da sağlıklı beslenmenin

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keksin, Salı günü başlayan Ramazan ayı süresince mübarek ayda sağlıklı beslenmenin formülünü açıkladı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keksin, Salı günü başlayan Ramazan ayı süresince mübarek ayda sağlıklı beslenmenin formülünü açıkladı.
Ramazan ayını beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olarak işaret eden Uzm. Dr. Keskin, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri aktardı: ?Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahur yapılmaması, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır bu sebeple sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durması uygun olacaktır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Özellikle ziyafet sofralarına dönüşen iftarların, kalabalık misafirlerle geçirilemeyeceği bu pandemi sürecinde daha mütevazı sofraların kurulması yerinde bir davranış olacaktır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. İftar menüsüne önce hurma gibi tatlı bir meyve ile başlanılıp yemeklerin, yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmesi hızlı ve fazla tüketimin önüne geçecektir. İftar ve sahur arasında yeterince sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde en az 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterilmelidir., Bununla birlikte oluşabilecek kabızlık problemlerini gidermek ve sıvı ihtiyacını karşılamak adına komposto, ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. tüketmeye özen gösterilmelidir. Sağlıkla, huzurla, gönüllerimizin de doyacağı bir Ramazan ayı geçirmenizi dilerim.?
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli