Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Dr. Küçük Aşının önemine dikkat çekti

Dr. Küçük Aşının önemine dikkat çekti

Uzman Aile Hekimi Hamdi Küçük, COVİD-19 aşısının bulunmasıyla birlikte aşılanma konusunda tartışmaların yaşandığı bugünlerde aşı ve bağışıklanmanın önemine vurgu yaptı.

Uzman Aile Hekimi Hamdi Küçük, COVİD-19 aşısının bulunmasıyla birlikte aşılanma konusunda tartışmaların yaşandığı bugünlerde aşı ve bağışıklanmanın önemine vurgu yaptı.
Aşılanmanın toplumsal bağışıklık için çok önemli olduğunu belirten Dr. Küçük, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: ?Hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından birisi aşı uygulamalarıdır. Bağışıklanma hizmetinde amaç, çocuk ve yetişkinlerde aşı ile önlenebilir hastalıkları engellemek ve bu hastalıklara bağlı ölüm ve sakatlıkların önüne geçmektir. Aşı sayesinde çiçek hastalığı eradike edilmiştir. Birçok hastalıkta da görülme sıklığı en aza inmiştir. Aşı her insanın temel sağlık hakkı olup koruyucu hekimliğin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Rutin aşı programı ile tüm dünya da aşı ile önlenebilecek hastalıklar büyük ölçüde azaltılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı ile önlenebilecek hastalıkların azaltılması için toplum sağlığı açısından aşılamayı önermektedir. Aşılamada ki amaç toplum bağışıklığını sağlamaktır. Çocukluk çağında aşılama programı tüm dünyada çok başarılı bir şekilde uygulanmış ve aşı ile önlenebilecek hastalıklar büyük ölçüde azaltılmıştır. Ancak hala aşılama dünya genelinde istenilen düzeyde değildir. Günümüzde aşı reddi giderek artmaktadır. Bunun artması elde ettiğimiz başarının kaybedilme riskini ortaya çıkartmıştır. Aşılama sonucu hastalıkların azalmış olması insanların bu hastalıklarla karşılaşmaması sonucu doğurmuştur. Bu durum aşı reddinin oluşması şeklinde kendini göstermiştir. DSÖ´ye göre 2019´da çözülmesi gereken 10 küresel sağlık sorunundan birisi aşı karşıtlığıdır. Aşı için yapılan yanlış bilgilendirmeler, aşı içerisindeki maddenin zararlı olduğu gibi söylemler, firmaların ekonomik kaygıları ve dini gerekçelerle yanlış bir şekilde aşı karşıtlığı oluşmuştur. Yapılan birçok çalışma hastalıklardan ölümün azaltılması ve hastalıkların yok edilmesi için aşılamanın önemini ortaya koymuştur. Türkiye´de tüm Aile Sağlık Merkezleri´nde Sağlık Bakanlığı´nın uyguladığı aşı takviminde ki aşılar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yaşlanma ile birlikte de gerek kronik hastalıkların artması, gerekse bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla bulaşıcı hastalık riski artmaktadır. Bu durumda yaşlılara da engellenebilir hastalıklar için aşı yapılmalıdır. Çocuklarda ve erişkinlerde bağışıklık için aşı son derece önemlidir.? Haber: Pınar Demirçeviren
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı