Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Dr. Selim Panç´tan sağlığa bakış

Dr. Selim Panç´tan sağlığa bakış

?Bandırma´ya ikinci hastane gerekli?

Dr. Selim Panç, ?14 Mart Tıp Günü? kapsamında Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin konuğu oldu.
Bandırma ve Türkiye´nin genel sağlık durumunun da konuşulduğu söyleşide, Bandırma Devlet Hastanesi´nin artık yetersiz kalması nedeniyle Bandırma´ya yeni bir hastanenin daha gerekli bulunduğunu vurgulayan Panç, ?Bu hastane, Bursa´dan Bandırma´ya giriş bölgesine yakın olarak yapılması gerektiğini belirtirken şunları söyledi:
?Bandırma´ya yıllarca hizmet veren SSK Hastanesi´nin kaldırılması yanlış olmuştur. Bandırma Devlet Hastanesi hâlen çok sıkışık bir ortamda hasta kabul ediyor. Doktorlar, her gün, zaman zaman 120´lere ulaşan hastaya bakmak zorunda bulunuyorlar. Bu nedenle bir hastaya bakma süreleri ortalama 3 dakikayı geçmiyor. Oysa dünya sağlı standartlarına göre bir doktorun, hastasına ayırması gereken süre 18 dakikadan az olmamalı. Devlet hastanelerindeki yöneticiler, tamamıyla siyasi. Çünkü bu görevlere hükümet tarafından getiriliyorlar. Bu nedenle de doktorlara, o gün hastaneye kaç hasta gelirse gelsin bakmalarını istiyorlar. Ancak çok sayıda hastaya bakan doktorun beyni yorgun olup algısı azalıyor. Oysa bizim meslek hata kabul etmez. Yapılacak bir hata, hastanın kaybına yol açabilir. Hastane yöneticilerin baskısı doktorları mutsuz ve huzursuz ediyor. Hastaneler, doktorlara mutlaka rahat çalışma ortamı hazırlamalı.?
SİSTEM BOZUK
Türkiye´deki sağlık sistemine göre doktorlara, ?Ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar prim alırsın? denilip, sözüm ona performansa göre uygulama yapıldığına işaret eden Panç, ?Bu uygulama yanlıştır. Yapılması gereken, doktorlara verilen maaşın üstüne % 30-40 performans ücreti ödenmesidir? dedi.
Ülkemizde gereğinden fazla ameliyat yapıldığına da dikkati çeken Dr. Panç, şu değerlendirmede bulundu:
?Bu sağlık sistemi mutlaka değişmeli. Yönetmeliklerle doktor üzerinde psikolojik baskı uygulanmasına son verilmeli. Bu arada Türkiye´de gereksiz ilaç kullanımı da çok fazla. Bunu da önlemeliyiz.?
BANDIRMA´YA KALP-DAMAR CERRAHİSİ KURULMALI
Bandırma Devlet Hastanesi´nin mutlaka ?kalp damar cerrahi? bölümüne de kavuşması gerektiğinin altını çizen Dr. Selim Panç, şunları söyledi:
?Hastanemizde artık anjiyo, by-pass ve stend işlemleri yapılmalı. Üniversite hastanelerinin, yıllardır sağlık alanımızda çok büyük önemi vardı. Ancak hükümet, son yıllarda bu üniversiteleri sahiplenmiyor. Yeterli ödenek ayrılmadığından Uludağ Üniversitesi Hastanesi dahil hepsi ekonomik açıdan darboğazda. Hükümetin, bu olumsuz politikayı bilerek uyguladığını düşünüyorum. Bu nedenle üniversite hastaneleri bilimsel alanda ve araştırmalarında geri kaldılar. Oysa bu hastaneler, bir ara sağlık alanının ?amiral gemileri´ydi. Sağlık dünyamıza önemli doktorlar yetiştirirlerdi.?
Panç, doktorlara mutlaka ?yıpranma payı? verilmesi ve özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Selim Panç sağlığa bakış
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli