Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Dündar, 70 yıl öncesi Gönen depremini hatırlattı

Dündar, 70 yıl öncesi Gönen depremini hatırlattı

SÖZCÜ gazetesi yazarı Uğur Dündar, 70 yıl önce, 18 Mart 1953’te yaşanan Gönen depremini anlattı.

Dündar, “Hayatımın ilk depreminin üzerinden 70 yıl geçti, henüz gereken dersleri alamadık!” başlıklı yazısında şunları dile getirdi:
“Kayıtlara Gönen-Yenice depremi olarak geçen 7.2 büyüklüğündeki sarsıntıda 265 yurttaşımız hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı. 6.750 binanın yıkıldığı depremde en büyük hasarı Gönen ve Yenice almıştı.
Yıkılanlar arasında 211 okul, 176 resmi bina ve 27 de cami vardı.
Gönen’de neredeyse sağlam bina kalmamıştı. 6 kişilik ailesini kaybeden Mümtaz Azbay adlı yurttaş, geçirdiği sinir krizi sonucunda enkazın altına yatmış, artçı bir sarsıntıyla ölümü beklemeye başlamıştı.
O, polisin yardımıyla teselli edilip koruma altına alınmış ama Balıkesir’de yakınları vefat eden bir genç kız, cinnet geçirmekten kurtulamamıştı.
X X X
27 Mart günü, öğleye doğru, Cumhurreisi Celal Bayar, Gönen’e geldi.
İncelemelerin ardından, ‘İnşallah pek kısa zamanda Gönen’i yeniden kuracağız. Hükümet, her türlü maddi ve manevi yardımı yapacak, yaraları saracaktır. Hepimize geçmiş olsun’ dedi.
Kısa süre içinde Başvekil Adnan Menderes ile Bayındırlık Vekili Kemal Zeytinoğlu da deprem bölgesini ziyaret ettiler.
Onlar da Celal Bayar’a benzer açıklamalar yaptılar.
Yetkililer, ‘Gereken derslerin çıkarılıp tedbirlerin alınacağını, böylece bölgedeki vatandaşların bundan böyle depremde hayatlarını kaybetmeyeceklerini’ söylediler.
X X X
Gönen-Yenice depreminin üzerinden 70 yıl geçti.
Ne yazık ki biz hâlâ depremlerden gerekli dersleri alamadık.
Acaba çocuklarımız o dersin alındığı, depreme dirençli alt yapıların ve binaların olduğu Türkiye’de yaşayabilecekler mi?”
Uğur Dündar, “Her seferinde, ‘Gereken derslerin alınacağı’ söylemlerini dinlemekten bıkıp usandık’ değerlendirmesinde bulundu. Haber Merkezi



Yahya Laleli
18.02.2023 17:12:15
Sn.Dündar, benimde ilk depremim Gönen depremi. O günlerin Cumhuriyet gazetesinden ( arşivde bulamadım belki sizin için tararlar) okuduğum, unutamadığım haber, C.Bayar Gönen i gezerken yardıma gelmiş bir doktor’a nasıl olduklarını sorar. Aldığı cevap: MİLLETİN HİMMETİ SAYESİN de ayaktayız olur, DP sembollü bastonuna vurarak uzaklaşır, Milletin Himmeti diyerek.. Bu gün de değişen yok! Millet bölgede. Çok çok seneler sonra bu doktorun Bandırma’dan gelen Dr. Muzaffer Akaltın olduğunu ögrendim. Bölgede medeniyetleri yıkan depremleri tarih yazıyor, Antakya metropolünü yıkan MS 115 ve 526 depremlerinde 200 000 den fazla insanın öldüğü, toplumun aynı nüfusa gelebilmesinin 10 yıl aldığını hikayesinden aynı ülkemizin, bölgenin toparlanmasının malesef ciddi zaman alacağını söylememek isterim. Bu deprem riski azaltmış değil, yükseltmiş olabilir, bina yapmak da çözüm değil! AİDS savaşımdan belki hatırlarsınız.

  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı