Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

?Dünya Gıda Günü? kutlanıyor

?Dünya Gıda Günü? kutlanıyor

BTB Başkanı Halit Sezgin: ?Güvenli gıdaya ulaşmak çok önemli?

Bandırma Ticaret Borsası(BTB) Başkanı Halit Sezgin, tüm dünyanın içinde yaşadığı Covid-19 salgını döneminde sağlıklı gıdaya ulaşmanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
16 Ekim ?Dünya Gıda Günü?nde düşüncelerini açıklayan Sezgin, ?Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü´nün(FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, ?Dünya Gıda Günü? olarak kutlanıyor. FAO´nun kuruluşunun bu yıl 75´inci yılını kutluyoruz. FAO, bu yılki temasını ?Büyütelim, besleyelim, hep birlikte sürdürelim´ olarak belirledi? dedi.
?Dünya Gıda Günü? etkinliklerinde sağlıklı gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuların tartışılıp, açlık ve açlıkla mücadeleye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten BTB Başkanı Halit Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
?Dünya Gıda Günü´nde, dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin, gıdaların üretimi ve tüketimi, satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyonun sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin vurgulanması amaçlanıyor.?
GIDASIZ YAŞANMAZ
Devletin temel görevinin, vatandaşlarının yeterli ve güvenli gıdaya erişimini sağlamak olduğuna dikkati çeken Sezgin, şunları söyledi:
?Dünyada her gün 25 bin kişi açlıktan ölüyor. Diğer bir gerçek de, ne yazık ki dünyada her 9 kişiden birinin yetersiz beslendiğidir. Her yıl yaklaşık 600 milyon kişi, güvenilir olmayan gıdaları tükettiği için hastalanıyor ve bunların 420 bini yaşamlarını yitiriyor. Dünya kozmetik sektörünün hacmi 200 milyar dolar olarak düşünüldüğünde, aynı zaman diliminde, Afrika´da çocuklar açlıktan ve 10 liralık ilaçları bile alamamaları nedeniyle hayata veda ediyor.?
BANDIRMA VE YÖRESİ GIDA ÜRETİMİNDE ÇOK İYİ DURUMDA
Bandırma ve yöresinin, Güney Marmara´nın, sağlıklı ve güvenli gıda üretiminde çok iyi durumda olduğuna işaret eden Sezgin, şöyle konuştu:
?Bandırma ve yöresinde yaşayan çiftçiler, bilinçli üretim yapıyorlar. Biz de Borsa olarak onların daha kaliteli ve bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla yıllardır seminerler düzenliyoruz. Bu yılki hububat hasadımız, iklimin olumlu seyretmesine paralel şekilde oldukça iyi geçti. Buğday, arpa ve ayçiçeği, çiftçinin yüzünü güldürdü. Sürmekte olan mısır hasadının da verimli olduğunu söyleyebilirim. Bandırma, limana da sahip olduğu için tarım ürünlerinin üretiminin yanı sıra pazarlanması konusunda da şanslı. Hem liman, hem de demiryolu aracılığıyla ihracat yapılabiliyor.?
1940 yılında kurulan Bandırma Ticaret Borsası´nın, 80 yıllık deneyimiyle üreticinin ve üyelerinin yanında yer aldığının altını çizen Sezgin, ?Bölgemizde tam anlamıyla sulamalı tarım yapılmamasına rağmen kaliteli ürünler yetiştiriliyor. Bir de sulu tarım olsa, daha da önemli verime ulaşabiliriz. Bu konuda Devlet Su İşleri Müdürlüğümüzün(DSİ) çalışma ve yatırımlar yapacağına inanıyoruz.?
LİSANSLI DEPOCULUK ÇALIŞMASI
Borsa olarak ?Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı? konularında da çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Sezgin, şunları aktardı:
?Lisanslı depolarımızın yapım çalışmaları sürüyor. İlk aşamada 57 bin ton kapasiteli depo yapacağız. Bu depolarımızı, yeni hasat dönemine, yani mayıs ayına kadar tamamlayacağımızı düşünüyorum. Lisanslı depoculuğa geçmemizin ardından çiftçinin ürünlerinin değeri daha da artacaktır.?
Güney Marmara Bölgesi´ndeki tüm borsalarla iyi bir işbirliği içinde bulunduklarını, bunlardan Karacabey Borsası´nın yanı sıra uzaktaki Giresun Borsası ile ?kardeş? olduklarını belirten Sezgin, başkanlığını Rıfat Hisarcıklıoğlu´nun yürüttüğü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin(TOBB) de her zaman desteğini gördüklerini vurgulayarak, ?Birliğimiz, her sorunumuzda, her konuda yanımızda oldu. Covid-19 sürecinde de büyük desteğini görüyoruz. Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu´na teşekkür borçluyuz? dedi.
CUMHURBAŞKANIMIZ ÇOK HAKLI
Covid-19 sürecinde sağlıklı gıdaya ulaşmanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkati çeken BTB Başkanı Halit Sezgin, şunları söyledi:
?Sayın Cumhurbaşkanımız, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ?Bir karış boş toprak bulsanız bile tarım ürünleri ekin´ demişti. Yürekten katıldığımız bir açıklama oldu. Sağlıklı ve güvenli gıdayı kendimiz üretmek zorundayız. Çünkü bu pandemi ortamında, paranız olsa bile sağlıklı ve güvenli gıdaya üretme imkanınız yok. Tarım konusunda ise ülkemizin çok ciddi bir eğitime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Dünya Gıda Günü kutlanıyor
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false