Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Dünyanın gözü Balıkesir’deydi

Dünyanın gözü Balıkesir’deydi

Balıkesir, Dünya Habitat Günü’ne ev sahipliği yaptı.

Balıkesir, Dünya Habitat Günü’ne ev sahipliği yaptı. 
“Hiç Kimseyi ve Hiçbir Yeri Geride Bırakma” temasıyla gerçekleştirilen Dünya Habitat Günü kapsamında tüm dünyanın gözü Balıkesir’deydi. 
110 ülkeden 200’ün üzerinde katılımın sağlandığı Habitat Günü etkinlikleri, bu ülkelerde 7 farklı dilde canlı olarak yayınlandı.  110 ülkeden; 200’ün üzerinde belediye başkanı, üst düzey yönetici ve Birleşmiş Milletler temsilci, Dünya Habitat Günü dolayısıyla Balıkesir’de toplandı. 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Habitat Toplantısı’nda, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar tüm insanların en temel hakkı olan barınma konusunda yaptıkları çalışmaları ve tüm yerleşimlerde bu hakkın elde edilmesi konusunda yaşanan eksiklikleri gidermek için ürettikleri projeleri konuşulurken, insan yerleşimleri konusunda adil bir kent olan Balıkesir, Habitat Günü dolayısıyla düzenlenen programda ürettiği sıfır atık projelerini tüm dünyaya duyurdu. 
Daha yeşil bir dünyada ve adil koşullarda yaşamayı istediklerini vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Dünya Habitat Günü kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin tamamının, tartışma ve kampanyaların, iklim değişikliği, çevre koruma ve şehircilik konularında farkındalığı artıracağına yürekten inanıyor, Dünya Habitat Günü’nün insanlığın tamamına hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Habitat’ın Balıkesir’de gerçekleşmesine vesile olan Emine Erdoğan Hanımefendiye, Bakanımız Murat Kurum’a, bizleri yalnız bırakmayan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’a, Birleşmiş Milletler Habitat İcra Direktörü Sayın Maimunah Mohd Sherif’e ve bizlerle birlikte olmak için dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan “Etnospor Konfederasyonu olarak geleneklerimizi canlandırmaya çalışıyoruz. Çünkü kültürel çoğulculuğun önemine inanıyoruz. Şu an bir Batı Kültürü, medya araçları vasıtasıyla dünyayı domine ediyor. Biz de aslında aynı belirli hayvan türlerini, bitkileri korumaya çalıştığımız gibi kültürlerimizi de korumalıyız. Sadece futbol, basketbol sahasına değil sokaklarımızda geleneksel spor alanlarına da ihtiyacımız var. Geleneksel sporları Habitat gündemine dâhil eden Meymune Hanıma diyalog ve işbirliği için teşekkür ediyorum. Kimsenin geride kalmaması için kültürlerimiz de geride bırakılmamalı ki daha fazla insan kent merkezine dâhil olabilsin, 21. yüzyıl kent yaşamında kendini gösterebilsin.” dedi. 
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak “Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve şehrimizin heyecanına ben de ortak oluyorum. İlimiz için çok değerli ve anlamlı bir etkinlik.” dedi.  
BM Habitat Meclis Başkanı, Meksika Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı İşler ve İnsan Hakları Müsteşarı Martha Delgado, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Balıkesir’e sıcak karşılamaları için teşekkür etti. 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, daha adil ve insan onuruna yakışır bir hayat için hep birlikte “Kimse Geri Kalmasın” dediklerini ifade ederek devamında şu açıklamalarda bulundu: “Şehirlerimizin temel sorunlarına çözüm bulmak adına çok kıymetli, çok anlamlı bir gün. 26 yıl sonra yeniden bugünü Türkiye’de kutluyoruz. Kentsel dayanıklılığı, sürdürülebilirliği konuşacağız. Küresel bir çevre ve merhamet hareketine dönüşen sıfır atık hamlemizi, sosyal konut hamlemizi kimse geride kalmasın anlayışıyla iklim dostu çalışmaları anlatma gayretinde olacağız. Ortak evimiz dünyamız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şehirlere hayatlarıyla ruh verenler, mekânlara kimlik ve kişilik kazandıran insanlardır. Tüm insanların hepsi tek candır diyen dünya gitmiş, milyonlarca insanın fiziksel ve ruhsal buhranlar yaşadığı bir dünya gelmiştir. Gayemiz insanımıza hizmettir, bu anlayışla çalışıyoruz. Zira insan varlıkların en şereflisidir. İnsanoğlu kendine bahşedilenin hakkını da veremeyen bir varlıktır. Küresel bir çevre kirliliği ve küresel ısınma yaşanmaktadır. Türkiye’nin tarihi sorumluluğu % 1’in de altındadır. 2053’te Türkiye olarak Yeşil kalkınmayla büyüyen bir Türkiye hedefi koyduk. Çalışmalarımızı bu kapsamda yapıyoruz. Tüm dünya el ele verip kendine bahşedileni hatırlamalı, iklim değişikliği ile topyekûn mücadele etmelidir.” dedi.  
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Birbirimize karşı kendi ortak sorumluluğumuzu yerine getirelim” çağrısında bulunduğu mesajını ileterek başlayan UN- Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif “Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Balıkesir’e Dünya Habitat Günü kutlamamıza ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. ‘Boşluğu Fark Et, Kimseyi Geride Bırakma’ sözünde bahsettiğimiz uçurum çok endişe verici. 2030 itibarıyla 600 milyon kişinin aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı öngörülüyor. Balıkesir’in, kentsel ve kırsal ekonomi anlamında gıda ve turizm ile desteklenen yerel ekonomisi oldukça güçlü. Sürdürülebilir tarımın çok iyi planlanıp yürütüldüğü bir şehir. Tüm insanlık, kamusal hizmetlerden Balıkesir halkı kadar istifade edemiyor. Balıkesir amiral gemisi gibi buna bir öncülük yapıyor.” dedi. 
Konuşmaların ardından Sıfır Atık Projesiyle dünyaya örnek olan Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan’ın videolu mesajı izlendi. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Dünyanın Balıkesir’deydi
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı