Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ebeveynini kaybetmiş çocukları desteklemek için özel rehber

Ebeveynini kaybetmiş çocukları desteklemek için özel rehber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğal afet, hastalık, trafik kazası veya başka nedenlerle ebeveynini kaybetmiş çocuklara psikolojik destek, yasal işlemler ve bu durumdaki çocuklara devlet tarafından sunulan hizmetlerle ilgili k

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğal afet, hastalık, trafik kazası veya başka nedenlerle ebeveynini kaybetmiş çocuklara psikolojik destek, yasal işlemler ve bu durumdaki çocuklara devlet tarafından sunulan hizmetlerle ilgili konuları içeren rehber hazırladı. 
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, ebeveyn kaybı yaşamış çocukların bakım ve sorumluluğunu üstlenen kişilere yönelik ölüm ve yas sürecinde yaşanabilecek sorunların aşılmasına yönelik öneriler ve onlar için sunulan hizmetlerle ilgili bilgiler içeren Ebeveyn Kaybı Yaşamış Çocukları Destekleme Rehberi hazırlandı. 
Rehberin önsözünde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Hazırlanan bu rehber ebeveyn kaybı yaşamış çocukların ailelerinin, onların eğitiminden sorumlu kişilerin ve kuruluşlarda çalışanların sağlıklı ve doğru yaklaşıma sahip olmaları amaçlanmaktadır. Çalışmanın içeriğinde ebeveyn kaybı yaşamış çocuklara sunulan hizmetlere, vefat durumunda yapılacak işlemlere ve yas sürecinde çocuklara yaklaşım ilkelerine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Ebeveyn kaybı yaşamış çocuklarımızın aileleri ve bu çocuklarla çalışan personelimiz için bir başvuru kaynağı niteliğinde hazırlanan bu rehberin çocuklarımızın hayatına olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 
Rehberde çocukların yaşlarına göre gelişim özellikleri ve hangi dönelerde nasıl tepkiler gösterebilecekleri anlatılarak, ebeveynini kaybetmiş çocuklara bu durumun nasıl açıklanacağı ve yas sürecinde verilebilecek desteklerle ilgili öneriler yaş gruplarına göre sıralandı. 
Çocukların, ebeveynlerinin cenaze törenine katılmasının engellenmemesi gerektiği vurgulanan rehberde, “Burada yapılması gereken yaş ve gelişim düzeyine göre çocuklara kısaca bilgi vererek onları bu törene hazırlamaktır.” önerisinde bulunuldu. 
Yetişkinlerin de bu süreçte kendilerine zaman ayırmaları gerektiği vurgulanan rehberde, “Yas sürecindeki bir çocuğa ve gence ebeveynlik yapıyorsanız onlara yardımcı olmanın en iyi yolu kendinize bakmaktır.” ifadeleri yer aldı. 
Ebeveynini kaybetmiş çocukların velayet, vesayet, vasi, miras ve haklarının korunması gibi yasal hakları konusunda bilgilendirme yapılan rehberde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sunduğu hizmetler anlatıldı. 
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli