Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ecz. Çıkrıkçı: Amaçları TEBi bitirmek

Ecz. Çıkrıkçı: Amaçları TEBi bitirmek

Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı, hükümetin marketlerde ilaç satışına başlatılması yönündeki hazırlığını eleştirdi.

Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı, hükümetin marketlerde ilaç satışına başlatılması yönündeki hazırlığını eleştirdi.
Hükümetin bu çalışmasının Türkiye`de ki tüm eczaneleri koruyan ve kollayan Türkiye Eczacılar Birliği`ni (TEB) bitirmek, yok etmek olduğunu ileri süren Çıkrıkçı, Türkiye`de 24 bin 500 eczacı olup hepsi TEB üyesi. TEB ortadan kaldırılırsa bizlerin haklarını koruyan gözeten ve savunan kurum ortadan kalkar. TEB`in varlığı örgütlü olmanın gereği olup bu bizim anayasal hakkımızdır. Böyle bir kurum olmazsa, bizlerin bire bir pazarlık etme imkanımız  ortadan kalkar. Hükümet TEB`i devreden çıkarıp, bizlerle elektronik ortamda sözleşme yapmak istiyor. 4 Aralık`ta ilaç fiyatlarının ucuzladığı söylendi ancak vatandaşın ödediği ilaç fiyat farklarında artış yaşandı. Eczaneleri kapatmayacak, yaşatacak sistemin kurulmasını istiyoruz şeklinde konuştu.
Uygulaması devam eden sistem gereği, muayene ücreti alınıyor, muayene ücreti 18 Eylül`den beri katbekat yükseldi, ilaç fiyatları düşüyor ama muayene ücretleri ve ilaç fiyat farkı, eczanelerde ödediğiniz para artıyor, SGK`nın reçete onay sistemi sürekli arızalı olduğundan ilaç almak için beklemek zorunda kalıyorsunuz, benzer ilaç liste uygulaması hastalar için çok büyük bir sıkıntı, her siyasi görüşten binlerce eczacı meslek ve ekmek dertleri için `Artık yeter` diyor ama sorun çözmek yerine sadece sağlık alanında büyük bir kaosa zemin hazırlanıyor, farkında mısınız? sorusunu soran Çıkrıkçı, Erdek`te faaliyet gösteren eczacılar olarak, TEB`in; `Vatandaşın ilaçsız, ilaç eczacısız, eczacı sözleşmesiz, sözleşme örgütsüz olmaz!` başlıklı basın açıklamasının sonuna kadar yanında olduklarını açıkladı.
İşte TEB`in son açıklaması:
2SGK, birliğimiz ve SGK arasında 19 Ocak 2009 tarihinde imzalanan İlaç Alım Protokolü`nü aynı protokol`ün 10.1 md. Dayanarak tek taraflı biçimde feshetmiştir. Bu noktada kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına iki noktanın altını çizmek isteriz.
*Öncelikle; sözleşme tebliğ edildiği tarih itibariyle feshedilmemiş, feshedileceği ihtaren bildirilmiştir. Fesih tarihi 16 Ocak 2010 olacaktır. Bu süre içinde hastalarımız eczanelerimizden ilaç almaya devam edebilecektir.
*İkinci olarak SGK bazı eczacılarla değil, tüm eczacılarla sözleşmesini feshetmiş bulunmaktadır. Çünkü eczacı adına sözleşme yapma yasal yetkisine sahip olan Türk Eczacılar Birliği ile yaptığı İlaç Alım Protokolü`nü feshetmiştir.
16 Ocak 2010 tarihinden sonra sözleşmesizlik dönemine geçildiğinde çok açıktır ki vatandaşın ilaca ulaşamamasının tek sorumlusu SGK olacaktır.
SGK fesih işlemini, gerekçe göstermeksizin fesih yapmaya imkan veren protokolün 10.1 maddesine dayandırmıştır. Fakat, gönderdiği tebligatta bu kararın eczacıların 4 Aralık`ta stok zararları, kamu kurum iskontoları, muayene ücretleri ve bunların eczanelerden tahsili, eczacının gelirinin tamamen ilaç fiyatlarına bağımlı olması gibi nedenlerle gösterdiği haklı tepkiye bir yanıt olduğunu ortaya koymuştur. Eczacılarımızı ve hastalarımızı sözleşme feshi ile cezalandıran SGK, sorunlarımızın çözümüne, dolayısıyla eczanelerimizin yaşamasına yönelik ise en ufak bir adım dahi atmamıştır.
SGK`nın İlaç Alım Protokolü`nü tek taraflı olarak feshetmesi, 6643 Sayılı TEB Kanunu ile birliğimize verilen `Eczacılar adına sözleşme yapma yetkisi`ni hiçe sayan, dolayısıyla eczacılarımızla tek tek sözleşme yapmaya yönelik bir hamledir. SGK sorun çözmek yerine yeri sorun üreten bir noktadadır. Bizler, 4 Aralık`ta hastalarımızı mağdur etmemek için tüm gayretimizi sarf ettik. Ancak, SGK sözleşmemizi tek taraflı feshederek, hastalarımızın eczanelerimizden bedelini peşin ödeyerek ilaç almaya zorlamaktadır. Bunun anlamı, SGK İl Müdürlükleri önünde ödediği ilaç parasını geri almaya çalışan ve daha kötüsü, peşin ödeyecek gücü olmadığı için ilaç alamayan hastalar olacaktır. 4 Aralık nedeniyle, eczacılarımız, ama en çok da hastalarımız cezalandırılmaya çalışılmaktadır.
Çözüm sürekli tek tarafın fedakarlığı üzerine kurulamaz. Sözleşmelerimizi ortadan kaldırarak, bizleri hastalarımıza ilaç veremeyecek, onları da bu hizmetten faydalanamayacak duruma getirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Üstelik, sağlığı korumakla görevli olan devlet kurumlarının hiç hakkı yoktur.
Önümüzdeki süreçte ne yazık ki cepten ödeme dönemi başlayacaktır. Vatandaşlarımızın da oluşacak bu durumdan bizlerin değil, sözleşmemizi feshedenlerin sorumlu olduğunu bilmelerini istiyoruz.
Eczacı varoluş, yokoluş mücadelesinde birlikte güçlü olduğunu bilmektedir. Eczacı da eczacı örgütü de birlik ve bütünlük içinde, her zaman olduğu gibi, tek yürek ve tek yumruk olarak gereğini yapacaktır."
Haber : Kemal ŞEKERCİ

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli