Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Çıkrıkçı: ?Eczacıların çoğu zarar ediyor?

Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Çıkrıkçı: ?Eczacıların çoğu zarar ediyor?

Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı, ilçe merkezinde hâlen 11, eskiden belde olup şimdi Erdek´in mahallesi konumundaki Ocaklar ve Karşıyaka´da ise birer eczanenin hizmet verdiğini, bu sayının çok olduğunu belirtti.

Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı, ilçe merkezinde hâlen 11, eskiden belde olup şimdi Erdek´in mahallesi konumundaki Ocaklar ve Karşıyaka´da ise birer eczanenin hizmet verdiğini, bu sayının çok olduğunu belirtti. Yaklaşık bir yıl önce devletin, çıkardığı yasayla eczane açılmasına sınırlama getirdiğine dikkati çeken Çıkrıkçı, ?Bu yasayı doğru buluyorum. Çünkü, Avrupa ülkelerinde, eczane açılmak istendiğinde o yerin nüfus ve yoğunluğu dikkate alınıyor. Buna bağlı şekilde, eczane açmak isteyenlerin başvuruları istenip bir sıraya konuluyor. Ülkemizde bu yasa büyük bir olasılıkla yeni eczacılar için uygulanacak. Sistemin oturmasının 15-20 yılı bulacağını tahmin ediyorum? dedi.
Türkiye´de hâlen 24.500 eczanenin olduğuna dikkati çeken Çıkrıkçı, şu değerlendirmede bulundu:
?Ancak, son dönemlerde ilaç fiyatlarının düşmesine paralel şekilde ana paramızdan, stoklarımızdan, ciromuzdan sürekli kaybediyoruz. Devlet, daha önce % 7 olan ticari iskontomuzu da kesti. Yapılan istatistikler, aylık cirosu 50 bin liranın altında bulunan eczanenin kâr etmediğini, bu durumda ülkemizdeki 24.500 eczaneden 17 bininin para kazanmadığını ortaya koyuyor.?

KANSER İLAÇLARI DA ELİMİZDEN ALINDI
Eczacıların, ilaç paralarını devletten almaları nedeniyle bir yerde ?devletin en küçük ortağı? konumunda olduklarını vurgularken, ?devlet varsa biz de varız? değerlendirmesinde bulunan Çıkrıkçı, şunları söyledi: 

?Türkiye´nin şu andaki 16 milyar liralık ilaç pazarının 4 milyar lirasını kanserle mücadeleyi sağlayan ilaçlar oluşturuyor. Şimdi devlet, bu kanser ilaçlarının da eczaneler yerine hastanelerde satılmasına karar verdi. Bu düzenleme de eczaneler için ayrı bir yıkım getirdi. Ayrıca ülkemizde, başta tansiyon ve astım olmak üzere birçok ithal hayati ilaçlar bulunmuyor. Kâr marjlarının düşüklüğü nedeniyle ilaç şirketlerinin bu ilaçları getirmemesi yüzünden vatandaşlar, önemli sorunlar yaşıyorlar.?
VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ
Devletin, sosyal güvenlik kuruluşlarına bağlı olarak ilaç alan hasta vatandaşlara, dünyadaki ülkeler arasında o ilacın en ucuz olan fiyatının bile altındaki fiyatı baz alarak kendilerine ödeme yaptığına işaret eden eczacı Erdoğan Çıkrıkçı, şunları söyledi:
?Buna paralel olarak ilaç için ek fiyat çıkıp bunu vatandaştan istediğimizde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bir de, vatandaşların, hastanelerdeki doktor muayene ücretini devlet, vatandaşlardan, eczacılar aracılığıyla alıyor. Bu durum da, bizleri vatandaşla karşı karşıya getiriyor. Vatandaş, hastanedeki muayenesi sırasında, farklı bir isimle ödediği ücreti öne sürerek, ?Ben, hastanede muayene ücreti ödedim, şimdi sana neden yeniden ödeyeyim?´ diyor.
PARAYI ÇOK DÜŞÜNEN ECZACI OLMASIN
Eczacı olarak ilaç fiyatlarının düşmesini ve vatandaşların, ilaca daha kolay ulaşmalarını arzu ettiğini vurgulayan Çıkrıkçı, şöyle konuştu:
?Bu mesleğin ekonomik olduğu kadar vicdani boyutu da var. Ateşler içindeki bir çocuğuna ilaç almak için gelip parası yetmediğinde ilaç alamayacak duruma düşen bir kişi, benim de yüreğimi sızlatıyor. Onun çocuğunu, kendi çocuğum gibi düşünüyorum. Bu nedenle öncelikle insan sağlığından yanayım. Keşke kimse hasta olmasa! Ama şunu söyleyebilirim ki, parayı çok düşünen, eczacı olmasın.?
Günümüzde genellikle herkesin bir şekilde sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğunun altını çizerken, devletin, Suriye´den gelenlerin bile ilaç paralarını ödediğini belirten Çıkrıkçı, Erdek´te belirgin bir şekilde öne çıkan hastalık bulunmadığını vurguladı. Çıkrıkçı, ?Yazın hastanemize genellikle emekliler geliyor. Onlar da, Erdek´in havasının ve suyunun, tansiyonlarını düzene soktuğunu, şeker oranlarını düşürdüğünü belirtiyorlar. Kışın ise genellikle gribal enfeksiyonlara bağlı ilaçlar satıyoruz.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false