Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Edincik altına RO-RO limanı gündemde

Edincik altına RO-RO limanı gündemde

Bölge halkı, ÇED toplantısında büyük tepki gösterdi

 Bandırmaya bağlı Edincik Mahallesi sahiline yapılmak istenen RO-RO limanı, yöredeki vatandaşları ayağa kaldırdı. Özel Edincik Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından, Edincik altındaki "Samanyolu Tesisi"nin önüne , Özel Edincik Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması projelendirilen RO-RO limanı(Dolgu alanı-kazıklı iskele-dip taraması) için Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısı, Erdek´e bağlı Düzler Mahallesi´ndeki bir kahvehanede gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilk Bakanlığı Balıkesir Şube Müdürü Günnur Berk´in yönetiminde gerçekleşen toplantıda, önce projenin sahibi ÇEDFEM firmasının temsilcisi, Özel Edincik Liman İşletmeleri A.Ş. adına yapılan proje hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında, bölgenin batısında 115, doğusunda ise 90 metrelik iki iskele yapılmasının planlandığını vurgulayan yetkili, şunları söyledi:

"23.208 metre karelik alanda oluşturulacak bu limanın 21.426 metre karelik bölümü deniz dolgusuyla sağlanacak, 3.412 metre karelik bölümü ise kazıklı sistemden oluşacaktır.  Erdek´e 12, Bandırmaya 8, Edincik´e 3,5, Gönen´e 30 kilometre uzaklıktaki bu limandan yılda 400 bin ton yük taşınması planlanmaktadır. Liman inşaatında 60-100 işçi çalışacak."

BÜYÜK TEPKİLER

Ardından söz verilen vatandaşlar, projeye sert tepki gösterdiler. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın´ın da izleyerek not aldığı toplantıda konuşanlar, projenin bölgede yeni bir doğa kirliliği faciasına yol açacağını vurguladılar. Bu arada söz alan CHP Bandırma Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Erbay, limanın, çevresel kirliliği yanı sıra denizi doldurulmasıyla gerçekleştirilecek olmasının, doğal dengeyi bozacağını öne sürerken, "Kaldı ki bu bölge, 1. Derece Sit Alanı kapsamındadır. Bu bölgede vatandaşların çivi bile çakmalarına izin verilmezken, nasıl olur da RO-RO limanı kurulması planlanır. Kaldı ki, yapılmak istenen bu limanın ne Edincik´e, ne de Erdek´e yararı vardır" dedi.

Edincikli, 100 yaşındaki  Mehmet Fikri Aytekin, bölgede, deniz altında batmış gemiler bulunduğuna dikkati çekti.

Bandırma Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Bandırma Kent Konseyi Başkanı Mimar Şerafettin Engüdar, Balıkesir ve Çanakkale illeri için hazırlanan 1/100 binlik planlar doğrultusunda bu projenin gerçekleşmesinin olanaksız olduğuna işaret ederken, şunları söyledi:

"Kaldı ki, burası 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamındadır. Buralardan ne bir şey çıkarabilirsiniz, ne de yapı kurabilirsiniz. Bölgenin üst kıyıları turizm alanlarıdır. Buralardan büyük gemilerin geçmesi turizmi bitirir. Ayrıca, buraya çok yakın Erdek Mayın Filo Komutanlığı vard ır. Onlardan izinsiz böyle bir liman kurulamaz. Kısacası, kurulmak istenen bu limanın yeri yanlıştır."

Bandırma Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selim Panç da konuşmasında, bölgenin bir plaj konumunda bulunduğunun altını çizerken, "Bu liman yapılırsa plaj yok olur. Denizin eko sistemi ise ortadan kalkar. Buraya 110 ve 90 metre uzunluklarında iki sikele yapılmak isteniyor. Demek ki, canlı hayvan ithalatı da yapılacak. Bandırma, zaten canlı hayvanların, Bandırma Limanı´na gelmesinden yıldı" diye konuştu.

toplantıda gösterilen tepkiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´na iletilmek üzere kayıt altına alındı.

Toplantının, Balıkesir Valiliği´nce, yaz sıcağında, küçük bir kahvehanede düzenlenmesi de ayrıca tepki gördü.

 Haber :  Önder BALIKÇI / Taygun Ertan

  

 

 

 

 



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli