Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Edincik merasına sahip çıkıyor

Edincik merasına sahip çıkıyor

Bandırma İlçesi Edincik Mahallesi halkı tarafından 18 Temmuz 1933 yılında 19 bin 443 lira bedelle satın alınan Edincik Merası´nın hazineye devredilmesine tepkiler devam ediyor.

Bandırma İlçesi Edincik Mahallesi halkı tarafından 18 Temmuz 1933 yılında 19 bin 443 lira bedelle satın alınan Edincik Merası´nın hazineye devredilmesine tepkiler devam ediyor.
Edincik´te vatandaşların ve mahalle Muhtarı Kamil Eryılmaz´ın katılımıyla Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz ve yürütme kurulu üyeleriyle birlikte Mahalle muhtarlığı önünde bir basın toplantısı düzenlenirken, meranın Bandırma Belediyesi ve Edincik halkının malı olduğuna vurgu yapıldı. 

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz, açıklamasında şunları söyledi: ?Edincik Merası toplam 6 bin 720 dönümdür. Özel Mera statüsündedir. Yani tapuya tescilli bir mülktür. Bu arazi 18 Temmuz 1933 tarihinde Edincik halkı tarafından 19 bin 443 TL´lik bir bedel ile satın alınarak mera olarak kullanılmak üzere Edincik Belde Belediyesi´ne devredilmiştir. 6360 sayılı yasa ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kurulması ile birlikte 2014 yılında Edincik Belde Belediyesi kapanmıştır. Devir tasfiye ve paylaştırma komisyonunun bu özel meranın mülkiyetinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne devredilmesi yönünde bir karar alması üzerine konu, Bandırma Belediyesi tarafından yargıya taşınmıştır. Günümüze kadar gelinen süreçte 3 adet dava Bandırma Belediyesi lehine sonuçlanmıştır. Konu ile ilgili 1 dava daha devam etmektedir. Ancak Bandırma ve Edincik halkının malı olan bu değerli arazi, son günlerde alınan idari bir karar ile hazineye devredilmiştir. Dönümü başına yaklaşık 50 bin ile 100 bin lira arasında oldukça yüksek bir piyasa değerine sahiptir. Geçtiğimiz günlerde burada zemin etüdü çalışması yaptırılmış olması, bu arazi üzerinde kamuoyu ile paylaşılmamış birtakım gizli projelerin olduğunu akla getirmektedir. Hukuka ve kamuoyu vicdanına göre bu arazi, Bandırma Belediyesinin ve Edincik Halkının malıdır ve öyle kalmalıdır.?
Basın bildirisinin okunduğu dakikalarda Edincik halkının Tarih Dede dedikleri 102 yaşındaki Mehmet Aytekin´de toplantıya katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Tarihten bir yaprak açan Tarih dede Aytekin, şunları aktardı: ?Osmanlı Kanunlarına göre, mülk devletin değil, mülk imparatorun, mülk yani bir yer zapt edildiği zaman, para asker arasında taksim ediliyor, kalan bütün mallarda Ayasofya´da Fatih Sultan Mehmet´e veriliyordu. Mülkler tamamen imparatora aitti. Bu civarda iki mera vardı, birisi Edincik Merası, diğeri Merinos Çiftliği Merası. Bu iki merada Sultan Abdülhamit´in torunlarına aitti. Hilafet kalkınca bunlar hükümete kaldı. Hükümet bunları satışa çıkardı O zamanlar (1928) Edincik bir komite kurdu, Nazım efendi, Niyazi efendi, Şahap efendiden müteşekkil, bunlar mahalle mahalle gezip, çamaşır yıkayan hanımların boynundan altınları alıp, bu merayı satın aldılar. Bu Komitenin yaptığı iş büyüktü. Şimdi merayı satmaya kalkmışlar. Edincik bir oldukça, Bandırma´da arkamızda oldukça, bu işi yapamayacaklardır. Ben yapamayacaklarına eminim.?
Haber: Ahmet Pesen



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli