Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Edincik, biyogaza adım adım ilerliyor

Edincik, biyogaza adım adım ilerliyor

Edincik, biyogaz tesisine kavuşmak için gün sayıyor. Bursa kökenli bir kuruluş olan Telko Enerji Üretim A.Ş. tarafından kurulacak olup, tavuk ve büyükbaş hayvan dışkılarının yanı sıra mısır silajı veya yerine pirinanın kullanımıyla biyogaz üretecek t

Edincik, biyogaz tesisine kavuşmak için gün sayıyor. Bursa kökenli bir kuruluş olan Telko Enerji Üretim A.Ş. tarafından kurulacak olup, tavuk ve büyükbaş hayvan dışkılarının yanı sıra mısır silajı veya yerine pirinanın kullanımıyla biyogaz üretecek tesisin yüzde 95`i tamamlanıp, geçici kabulü yapıldı. Telko Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay, Edincik Belediyesi`nden kiraladıkları 48 bin metre karelik bir alanda, temelini 24 Mayıs2013 günü attıkları tesis hakkında şu bilgiyi verdi:
"Tesisimiz, tavuk dışkılarından da yararlanarak biyogaz üreteceği için bu alanda Türkiye`de, hatta dünyada ilk olacak. Edincik`te bulunan 2 milyon 350 bin adet tavuğun dışkılarından da yararlanacağız. Tesisimiz, 4 megavat saat elektrik üretimine sahip bulunuyor. İlk aşamada 2 megavat saat kapasiteyi kuracağız. Önce 2 megavat saate göre kuracağımız tesisin maliyeti 8 milyon doları bulacak. Tesisimizde 4`ü 5500`er metre küp, biri ise 7500 metre küp olmak üzere beş tankımız var. Tesisimizin montajını Alman firması yaptı. Bu ay sonundan itibaren, dışkı almaya başladıktan 55 gün sonra elektrik üretimimiz gerçekleşecek. Yaptığımız anlaşmaya göre ilk üç yıl için, tavuk dışkılarını, tavukhane sahipleri, tesisimize kendileri getirecek. Tesisimizde, ilk aşamada 5 kişi çalışacak. Daha sonra da bu sayı 8`e çıkacak."
Biyogazdan üretilecek elektrik enerjisini, tesisleri içinde kullandıkları gibi, ihtiyaç görüldüğünde, Edincik`teki TOKİ evlerine de verebileceklerini vurgulayan Türkay, biyogazdan üretecekleri elektrik enerjisinin ardından 90 derecelik ısı enerjisinin yanı sıra kompost gübre de elde edeceklerine dikkati çekti. Türkay, tesislerinin, şubat ayında tutma işlemini başlatacağını, bundan 70 gün sonra elektrik üretimine nisan ayı içinde geçmeyi planladıklarını belirtti.
Telko Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay, daha şimdiden, Edincik dışındaki birçok tavukhane sahibinden, tavuk dışkılarını, kendilerine verme konusunda öneriler aldıklarını vurgularken, tesisin tam anlamıyla devreye girmesinin ardından, yıllardır Edincik`in koku ve sinek sorununun çözümünde önemli yol alınacağına inandığını sözlerine ekledi.             Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı