Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Edincik kentleşiyor

Edincik kentleşiyor

Edincik Bandırmanın en önemli noktası olacak. Sabancı Holdingin, doğal gaz çevrim santralı kurduğu Edincik yöresine, diğer holdinglerin gelmek için sıraya girdiği açıklandı.

Edincik Bandırma`nın en önemli noktası olacak.
Sabancı Holdingin, doğal gaz çevrim santralı kurduğu Edincik yöresine, diğer holdinglerin gelmek için sıraya girdiği açıklandı.
Edincik Belediyesi Başkan Yardımcısı Raif Sevinç, Edincik Beldesinin  küçülen ve göç veren bir belde yerine, yakın zamanda sürekli büyüyen ve göç alan bir belde konumuna geleceğini ileri sürdü.
28 Mart 2009`da DP Belediye Başkan adayı Mehmet Yağcı`nın listesinden belediye meclis üyeliğine seçilen, Edincik Belediyesi Başkan Yardımcısı Raif Sevinç, göreve geldikleri son 2 yıl içinde beldede yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Geleceğin Edincik`li ilgili projelerini anlatan Sevinç, Güney Marmara`nın en büyük sanayi bölgesini Edincik`te kurma çalışmalarının sürdüğünü, holdingler için bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.
Edincik Belediye Başkan Yardımcısı Sevinç, yakında 2. etap inşaatlara başlayacak olan TOKİ, holdinglerin bölgeye gelmeye devam etmesi, müstahsilin kendi imkanlarıyla tuzladığı zeytinlerin pazarlanmasında uygulanan strateji, restore edilmiş tarihi evleriyle, Edincik`in çehresini kısa zamanda değiştireceklerini, en iddialı hedeflerinden birinin ise beldede işsiz genç bırakmamak olduğunu söyledi.
Edincik`in, Çanakkale-Bursa-İstanbul-İzmir dörtgeninin ortasında olduğunu hatırlatan Sevinç, kara-deniz ve demiryolu taşımacılığının beldelerine  yakın olmasının çok önemli bir avantaj olarak gördüklerini ve beldenin sanayi yatırımları için çok önemli bir bölgeye dönüştüğünü belirtti. 
Edincik Beldesinde kentleşme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen Sevinç, "Alman-Türk ortaklığı ile çelik konstrüksiyonlu binalar, köprüler, hava alanları, spor tesisleri ve pazar yerleri gibi yapıların üretimini gerçekleştirecek olan Velutsan isimli şirket mülkiyeti belediyeye ait sanayi bölgesine tesisini yapmış olup bugün burada düne kadar işsiz dolaşan 50 Edincik`li evladımız çalışmaya başlamıştır" dedi.
Beldeye bağlı Hacı Ali Bey Çiftliği olarak bilinen bölgeye, Sabancı Holdingin gelmesi bölgemizin ufkunu adeta açtı. Sabancı`ya özenen, Çolakoğlu A.Ş., Ağaoğlu gibi diğer holdinglerde aynı bölgede yer satın almaya başladı şeklinde konuşan Sevinç, Ağaoğlu`nun 24 ünite rüzgar enerjisi kuracağına değindi.
Edincik`in sürekli küçülen ve göç veren bir belde olmaktan kesinlikle kurtaracaklarını iddia eden Belediye Başkan Yardımcısı Sevinç, "İnanıyorum ki önümüzdeki 5 yıl içinde Edincik`te çok büyük gelişmeler yaşanacak. Edincik Belediyesi olarak beldeye davet ettiğimiz holdingler, 400 konutluk TOKİ 2. Etap projesinin kabul edilmesi, Belediye eski Başkanı Fevzi İpek`in döneminde başlatılan ve bizim de desteklediğimiz Edincik tarihi evlerinde restorasyon çalışmalarının başlatılacak olması çok önemli çalışmalardır. Örneğin beldeye davet ettiğimiz Velutsan isimli holding gelen talepler üzerine mevcut tesisine tesisler ilave etmeyi düşünüyor. Velutsan dışında diğer holdinglerin kuracağı tüm tesisler faaliyete geçtiğinde Edincik`te işsiz kalmayacak dolayısı ile çevre ilçelerden de çalışmak için beldemize işçi davet edilecek, ekonomisi canlanmış Edincik`te bundan sonra her şey kendi mecrasında sağlıklı bir şekilde akıp gidecektir. Edincik`in coğrafi konumu da düşünüldüğünde beldenin kısa sürede gelişip daha da büyümesi hayal değildir" ifadelerini kullandı.
Son 2 ayda 2 milyon kilo zeytin satıldı
Marmarabirlik-Edincik tarafından satın alınmayan zeytinleri kendi imkanlarıyla tuzlayan zeytinlerle ilgili bilgi veren Sevinç, Edincik`li zeytin üreticilerinin evlerinin zemin katlarında bulunan sarnıçlarda tuzladıkları 2010/2011 dönemine ait zeytinlere yoğun ilgi olduğunu belirtip, genellikle marka firmaların ilgi gösterdiği Edincik zeytinini peşin para ödeyip satın aldıklarını son 2 ayda belde müstahsilinin cebine yaklaşık 4 milyon lira para girdiğini kaydetti.
18 Mart Üniversitesi destek veriyor
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, sayıları artık yok denebilecek kadar az sayıda kalan tarihi evlerde aslına uygun yapılacak restorasyon çalışmalarına destek verecek proje hazırlığı içinde olup, proje bittiği gibi Kültür Bakanlığı`ndan gelecek ödeneklerle tarihi evlerimizde restorasyon çalışmalarına hemen başlayacak.
Granitten çıkan kaynak suyuna sahibiz
Kapıdağın Yukarıyapıcı Köy yakınlarında granitten kaynayan bir kaynak suyu Demokrat Parti döneminde 1952 yılında izale hattı ile Edincik çeşmelerine bağlanmış, aradan 59 yıl geçmesine rağmen beldenin tüm mahallelerinde 20 değişik noktada hizmet veren çeşmelerden marketlerde satılan şişe sularından daha lezzetli ve bal gibi sağlıklı tatlı temiz su akmaktadır.
200 yaşında tarihi ev yenilendi
Ermeni ve Rum inşaat ustaları tarafından bundan 200 yıl önce yapıldığını tahmin ettiğimiz tarihi Edincik evlerinden biri evin asıl sahibinin torunu Bandırma Devlet Hastanesi Başhemşiresi Tahire Kızıler tarafından kendi imkanlarıyla restore edildi. Evin alt katı oturma ve dinlenme salonu, 2. katı misafir ve yatak odaları, üst katı ise geçmiş dönemlerde bakılan ipek böcekçiliğine ayrılmış.
Ulucami`ye özel önem veri yoruz
Süleyman Paşanın Donanma Komutanı Abdullah Bey tarafından 1382 yılında yapıldığını öğrendiğimiz Edincik`in ilk camisi Ulucami ve yanı başındaki tarihi mezarlığımız devamlı bakımda. Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce en son 1991`de restore geçiren Ulucami`de onarım çalışmaları halen devam ediyor.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli