Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Edincike gübre tesisi Temeli atılan tesis 100 organik gübre üretecek

Edincike gübre tesisi  Temeli atılan tesis  100 organik gübre üretecek

Edincike kurulacak olan tavuk gübresinden biyogaz üretimi gerçekleştirecek tesisin temel atma töreni yapıldı. Törene AKP Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylanın yanı sıra yöre belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve kalabalık bir toplulu

Edincik`e kurulacak olan tavuk gübresinden biyogaz üretimi gerçekleştirecek tesisin temel atma töreni yapıldı. Törene AKP Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan`ın yanı sıra yöre belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve kalabalık bir topluluk katıldı.            
Bandırma Kaymakamı Ali Mantı ise töreni yöneten sunucu bayan ve Telko Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay`ın, konuşmalarına başlarken hitap ettiği üst düzey protokol arasında makamının ismini anmamaları nedeniyle tören alanını terk etti. 
Törende ilk konuşmayı tesisi kuracak olan Telko Elektrik Üretim A.Ş. adına Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay yaptı. Ardından Edincik Belediye Başkanı Mehmet Yağcı, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, AKP Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan ve proje sahibi Mehmet Önal konuştular. Telko Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay, Edincik Biyogaz Santrali`nin, Edincik Belediyesi`nden 29 yıllığına ihale yöntemiyle kiralandığını vurgularken, şunları söyledi:
"48 bin metre karelik alanda kurulacak tesisin yapımı sırasında, ilk aşamada gücü 2,16 MW olacaktır. Daha sonraki aşamada yapılacak yatırımla gücün, 4,32 MW`ye çıkarılması planlanmıştır. Tesisin girdileri günde 175 ton tavuk gübresi, 45 ton büyükbaş hayvan gübresi, 5 ton mısır silajı ve 85 ton su olacaktır. Yılda 16 milyon KWH elektrik, 16 milyon KWH elektrik eşdeğerlisi, 100 bin ton % 3 kuru madde oranlı organik sıvı gübre ile 10 bin ton % 28 organik kuru madde oranlı kuru gübre çıkacaktır. Bu tesis, yıllık 120 bin karbon salınımını önleyecektir. Çıkan elektrik enerjisi konnekte şebeke yolu ile satılacak olup, çıkacak ısı enerjisi ile çevrede süthane, okul, konut ve yapılacak diğer binaların ısıtılması öngörülmüştür. Tesisten çıkacak % 100 organik gübrenin,  çiftçimize ucuz maliyetle satışının yapılmasıyla hem çiftçimizin üretim artışına destek verilecek, hem de toprak kalitesinin yükseltilmesi sağlanacaktır. Bu tesisin yapılması ile tavuk gübresinin neden olduğu koku ve sinek önlendiği gibi yer altı sularımızın kalitesi, Manyas Göl Havzası korunacaktır. Bununla birlikte atmosferin ozon tabakasının incelmesinin temel nedeni olan metan gazının salınımı da önleneceğinden hava kalitesi korunacaktır. Tesisimiz, 2014 yılının mart ayında hizmete girecektir."
Konuşmaların ardından tesisin temeli üst düzey protokol tarafından atıldı.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli