Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Edincikin canlı tarihi Mehmet Aytekin

Edincikin canlı tarihi Mehmet Aytekin

Edincikin canlı tarihi denilince akla önce O geliyor. 1920 yılında Edincikte doğup, 95 yaşında bulunan Mehmet Aytekinden söz ediyoruz.

"Edincik`in canlı tarihi" denilince akla önce O geliyor. 1920 yılında Edincik`te doğup, 95 yaşında bulunan Mehmet Aytekin`den söz ediyoruz.
Bir zamanlar "Küçük Almanya" olarak anılan Edincik`in, son dönemlerde ekonomik ve siyasal açılardan çok şey yitirdiğine dikkati çeken Aytekin, şunları söyledi:
"Eski yıllarda, Edincik`te ipekböcekçiliği çok önemli bir geçim kaynağıydı. Edincik`te, ipekböceği borsası kurulurdu. Bursa`da bulunan borsaya, buradan her gün 10 kamyon ipekböceği satılırdı. Edincik`in ünlü, kokulu misket üzümü vardı. Zeytinimiz, Romanya`ya ihraç edilirdi. Şimdi bu değerlerin hiçbiri kalmadı."
Edincik`in birçok uygarlığa kucak açtıktan sonra Osmanlıların egemenliği altına girdiğini vurgulayan Aytekin, 30 Mart yerel seçiminin ardından beldelik konumunun ortadan kalkarak, Bandırma`nın bir mahallesi durumuna dönüşecek olmasını da şöyle değerlendirdi:
"Yıllar önce, Demokrat Parti Balıkesir Milletvekilleri olan Sıtkı Yırcalı ve Esat Budakoğlu, Bandırma`nın il olmasını hiç istemediler. Hatta `Edincik`i il yapalım` bile dediler. O dönemde, Bandırma kökenli Balıkesir Milletvekili olan Halil İmre, Başbakan Adnan Menderes üzerinde çok etkiliydi. Ancak İmre`nin gücü de Bandırma`yı il yapmaya yetmedi. Daha sonraki Balıkesir milletvekilleri de Bandırma`nın il olmasını hep engellediler. Bu arada, Bandırmalı Balıkesir milletvekilleri de başbakanlar üzerinde hiçbir zaman etkili olacak güce sahip değildiler. Edincik, artık Bandırma`nın mahallesi oluyor. Bu nedenle Bandırma ile bütünleşmekten başka çaresi yok."
Aytekin, Edincik ve Erdek yörelerindeki birçok tarihi yapıtın kaybolmayarak ortaya çıkarılması için verdiği çabaları da dile getirdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli