Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Edip Bülent Volkan, eski Bandırmayı anlattı

Edip Bülent Volkan, eski Bandırmayı anlattı

Volkan: Eski Bandırmada aileler, lakaplarıyla anılırdı

Bandırmanın tanınmış kişilerinden Edip Bülent Volkan, ilçenin eski yıllarını ve sporunu anlattı.
1927 yılında, Bandırma`da doğan Volkan, 1959 yılında açtığı Sporteks işyerini üç yıl öncesine kadar işlettiğini, artık emekliliğin tadını çıkardığını belirtti.
Eski Bandırma`da futbolun yanı sıra deniz sporlarının da çok ilgi gördüğüne dikkati çeken Edip Bülent Volkan, şunları söyledi:
"O yıllarda Celal Bayar, Başbakanlığı döneminde, deniz sporlarının gelişmesine katkı sağlamak amacıyla sahil kentlerine hibe tekneler göndermişti. Buna paralel olarak Bandırmaya da, 4`ü şarpi, 4`ü Karadeniz tipi olmak üzere 8 tekne gönderildi. O yıllarda çocuklar ve gençler yüzmeyi, Demirlitaş, Livatya ve Göbektaşı denilen bölgede öğreniyorlardı. Futbol da çok beğenilen sporların başındaydı. Bandırmanın en eski kulüplerinden İdmanyurdu Gençlik`in futbol takımında futbol oynadım. Daha sonra Türkiye Şampiyonluğu bulunan Bursa Acar İdmanyurdu takımına, o zamanın yüksek bir transfer bedeli olan 500 lirayla transfer oldum. Santrahaf mevkiinde oynuyordum. İki yıl süreyle Bursa Acar İdmanyurdu`nda oynadıktan sonra Bandırmaya dönerek, Marmara Gençlik takımının formasını giydim. O yıllarda, bugünkü gibi modern, çim sahalar nerede? Biz, kömür tozu dökülen Bandırma sahasında top oynamaya çalışıyorduk. Takımların, sadece bir futbol topu vardı. Onun da ağzı iple bağlı olduğundan, kafa attığımızda, başımız, alnımız yarılırdı. Yine de o yıllarda Bandırma`da çok iyi oyuncular yetişti. Bunlar arasında Ziya Kapçak, Muhittin Kapçak, Seracettin Kırklar, Çetin Zeybek, Munamaklı Halil, Çalım İzzet, Remzi Başak(Şoti Remzi), Mustafa Kılkışlı(Eşekçi) ve  Fehmi Üretmen , hemen aklıma gelen ilk isimler oluyor. Bu arada, `Ahbap İlhami` olarak bilinen İlhami Özsöyke`nin de, yıllarca 17 Eylül Gençlik Kulübü Başkanı olarak Bandırmanın futbol yaşamına büyük katkıları oldu. Hepimizin futbolculuk yaşamları önce mahalle aralarında oynayarak başladı. Tabii, o yıllarda İdmanyurdu ve Marmara takımları arasında büyük bir rekabet yaşanırdı ve birçok maçta da kavga çıkardı. Futbolu bıraktıktan sonra İdmanyurdu Gençlik Kulübü`nde yöneticilik de yaptım."
ESKİ BANDIRMA VE LAKAPLAR
Eski Bandırma`da ailelerin genelde lakâplarıyla anıldığını vurgulayan Volkan, bu isimler arasında hemen aklına gelenlerin "Balıkçılar", "Ozarlar", "Bereketler", "Kırımlılar", "Çırpanlar", "Kocamanlar" olduğuna işaret ederken, "Bu lakaplar, aynı zamanda o ailelere saygının da göstergesiydi" diye konuştu.
O yılların gençliğinin imrenilecek düzeyde bulunduğunun da altını çizen Volkan, "Aileler, çocuklarını çok iyi yetiştirirlerdi" dedi.
Bandırmanın, yıllardır hak ettiği il olma unvanına kavuşamamasının üzüntüsünü yüreğinde hissettiğine işaret eden Volkan, "Hiç unutmuyorum, Başbakan Adnan Menderes, Bandırmaya, Cumhuriyet alanına bir konuşma yapmak için geldiğinde, saat gecenin neredeyse 2`siydi. Bandırma, o saate dek Menderes`i beklemişti. Alan, tamamen doluydu. Menderes, `İl olmak istiyoruz` seslerinden, konuşmasını bile yapamamıştı" diyerek, o günkü duygularını dile getirdi.
MUSTAFA MUTLU,  ÖZ EVLÂDIMDAN FARKSIZDIR
Gazeteci kızı Ferda ile evli bulunup, hâlen Aydınlık Gazetesi`nin yazarları arasında yer alan gazeteci damadı Mustafa Mutlu`yu çok sevdiğini, hiçbir zaman öz evlâdından ayırmadığını vurgulayan Edip Bülent Volkan, "Mustafa`nın gönlümüzdeki yeri ayrıdır. Onunla gurur duyuyoruz" diye konuştu.
17 Ocak 1953`te evlenip, bu yıl 61. evlilik yıldönümlerini kutladıklarını belirten Volkan, mutlu bir evliliği olduğunu sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli