Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Edremit Körfezi´nde 12 milyon zeytin ağacı

Edremit Körfezi´nde 12 milyon zeytin ağacı

Edremit Körfezi´nde 12 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Bölgede anıtlaşmış, 2 bin yıllık ve üzerinde yaşa sahip zeytin ağaçları yer alıyor.

Edremit Körfezi´nde 12 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Bölgede anıtlaşmış, 2 bin yıllık ve üzerinde yaşa sahip zeytin ağaçları yer alıyor. Bu arada Edremit Körfezi´nde bir fidancılık firması, imar geçen alanlardan sökülen 50 ile 300 yaşındaki zeytin ağaçlarını toplayıp satıyor. 20 yıldır fidancılık yapan firma, 50-60 yıllık ağaçları 1000 liraya, 300 yıllıkları ise 5 bin lira ve üzerinde fiyatlardan veriyor. Firma sahibi Muhabbet Özkan, ?İmar geçen yerleri geziyorum ve yaşlı ağaçlar varsa müteahhitten belli bir ücrete satın alıyorum. Ağacı, köküyle birlikte firmamın bahçesine getirip dikiyorum? dedi.
Körfezde imar geçen alanlardan zeytin ağaçlarının söküldüğünü ve genellikle yakacak olarak kullanıldığını vurgulayan Özkan, şöyle konuştu:
?Ben bir ticaret yapıyorum. Ancak 200-300 yıllık ya da daha yaşlı ağaçların odun olmasına da gönlüm el vermiyor. Düşünün, bir kişi çocuk yaşta fidan dikiyor, torunu yetişkin olduğunda o ağaçtan zeytin toplayabiliyor. Yani bir zeytin ağacının tam verimli olabilmesi için en az 50 yıl geçiyor. Bir de kutsal bir ağaç. Yaşlı ağaçlar varsa müteahhitten belli bir ücrete satın alıyorum. Ağacı, firmamın bahçesine getirip dikiyorum.?
Bir yandan ticaret yaparken, diğer yandan ağacı yeniden doğaya kazandırdığını belirten Özkan, şu anda fidanların yanı sıra 50 ile 300 yaşındaki zeytin ağaçlarının satışını yaptıklarını bildirdi. Fiyatların bin liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıktığını vurgulayan Özkan, ?50-60 yıllık ağaçları bin liraya, 300 yıllıkları 5 bin liraya satıyoruz. Büyük oteller, peyzajlarında kullanıyor. Lokanta ve villaların bahçelerine dikiyorlar. Yaşlı ağaçlara biraz farklı yaklaşanlar talep gösteriyor. Sonuçta 300 yıllık meyve bu ağaçtan yüzlerce yıl daha ürün alınabilir? dedi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli