Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Edremit´in kurtuluşunun 98. yılı kutlandı

Edremit´in kurtuluşunun 98. yılı kutlandı

Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü düzenlenen resmi törenle kutlandı.

Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü düzenlenen resmi törenle kutlandı.
Edremit´in kurtuluşunun 98. yıldönümü programında Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında geniş kapsamlı bir kutlama yapılmadı.
Tören Edremit Cumhuriyet Meydanı´nda bulunan Atatürk Anıtı´na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, 19. Motorlu Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı P. Albay Fuat Kara, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve daire müdürleri törene katıldı.
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, ?Yıllar önceydi Edremit´i haksız yere işgal ettiler. Önce Türkçe tabelaları gözümüze baka baka indirdiler. Sonra Edremit´in zeytin ağaçlarını, gözlerini kırpmadan kestiler ve yaktılar. Ardından sudan bahanelerle hemşerilerimizi tutukladılar, işkencelerden geçirdiler. Biz sussak bunları tarih haykırır. Bunları yaşayan akrabalarımızdır, atalarımızdır. 797 günlük esarete karşı, bir cesaret mücadelesi verildi. Bakarsanız o dev izleri, o eşsiz hatıraları görürsünüz. Sevgili Edremitliler, tarihe bakın. Anadolu´da bölge bölge, İstanbul Gazetelerinde sayfa sayfa Edremit Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin şu mesajı konuşuluyor ?Vatanın yüksek menfaatlerini koruyacağız. Hukukunu koruyacağız. Mücadelemizde kararlıyız´. Geçmişe kulak verirseniz, duyarsınız. Edremitli atalarımız, Büyük Edremit Mitinginde sesleniyor: ?Başkalarının emrine girmektense, ölmeyi isteriz. Bunu bütün cihana bildiririz´ diyor. Edremit´in ileri gelenleri, padişaha çektiği telgrafta haykırıyor: ?Sevgili yurdumuzun başkalarının kölesi ve hakimiyeti altında olmasını kabul etmeyeceğiz´ diyor. Edremitlilere ?susun, durun, direnmeyin´ diye gönderilen Nasihat Heyetlerinin yüzene karşı Edremitliler cevap veriyor: ?Haydi efendiler, siz geldiğiniz yere gidin. Ve sizi yollayanlara deyin ki, Körfez halkı her şeyi göze alarak düşman süngüsüne göğsünü siper edecek ve düşmanı yurduna sokmayacaktır´. Öldürülen bir düşmanın cebine bırakılan kağıtta şu yazıyor. Türk, hakareti asla kabul etmez, İmza, Edremitliler." diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false