Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Edremit’te 4. Hasat Sonu MECİ Şenliği yapıldı

Edremit’te 4. Hasat Sonu MECİ Şenliği yapıldı

Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden olan Edremit İlçesi’nde 4. Hasat Sonu MECİ Şenliği gerçekleştirildi.

Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden olan Edremit İlçesi’nde 4. Hasat Sonu MECİ Şenliği gerçekleştirildi. 
Edremit Ticaret Odası önünden kortej yürüyüşüyle başlayan 4. Edremit Zeytin Hasat Sonu (MECİ) Şenliği etkinliklerine ilgi yoğun oldu. 
Korteje zeytin çiftçileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açılış konuşmalarında ilk olarak belediye ile etkinliği düzenleyen Edremitliler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Gülay Ocaktan konuştu. 
MECİ’nin zeytin hasadının sonuna gelinmesi anlamını taşıdığını paylaşan Ocaktan “MECİ, zeytin ve bereketine şükür demektir. Hasat dönemi boyunca verilen emeklere ve elde edilen ürüne şükür demektir. Bu hasat döneminde elde edilen ürünler bereketli olsun, çiftçimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi. 
Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan’da yaptığı konuşmada zeytinin hayat ağacı olduğunu söyledi. 
Meyvesiyle, yağıyla, yaprağıyla ve çiçeğiyle her bir zeytin ağacının şifa sunduğunu ifade eden Başkan Arslan “Zeytin ağacının nasıl ki kökü yok olmadıkça kurumuyorsa, Edremit zeytini de asırlar geçse de değerinden kaybetmeyecektir.” dedi. 
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, konuşmasında sağlık ve şifa kaynağı olduğu kadar zeytin dalı ile dünyaya barış ve dostluk mesajı verildiğini belirtti. 
Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş ise yaptığı konuşmada ilçede ki zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili bilgiler verdi. Kaymakam Odabaş, “İlçemizde 199 bin dekar zeytinlik alanda yaklaşık 3 milyon zeytin ağacı varlığımız bulunmaktadır. Yıllık zeytin üretimimiz 70 bin ton, zeytinyağı üretimimiz ise 10 bin ton civarındadır.” dedi. 
Halk oyunları gösterisinin ardından ilçe girişinde ki Zeytin Anıtı’nın karşısında ki zeytinlik alanda MECİ geleneği canlandırıldı. 
İşçiler tarafından hasadın sona ermesi ile ağaca bağlanan kahya, tarla sahibi tarafından çalışanlara bahşiş verilerek kurtarıldı. 
Keşket, nohut ve pilav ikramının ardından Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde gazeteci Doğan Doğan’ın “Zeytin ağacı ve silüetleri” konulu fotoğraf sergisi açıldı. 
Ardından “Edremit’te zeytincilik ve sürdürülebilirliği” konulu panel gerçekleştirildi. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Edremit’ . Hasat Şenliği yapıldı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı