Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Edremitte yaşanan sel felaketi mecliste

Edremitte yaşanan sel felaketi mecliste

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Edremit ilçesinde yaşanan sel felaketini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Edremit ilçesinde yaşanan sel felaketini TBMM gündemine taşıdı. 
Akova, önergesinde şu konuları dile getirdi:
"Balıkesir`in Edremit ilçesi hafta sonu başlayan ve uzun süre devam eden aşırı yağan yağışların verdiği zarardan çok ciddi şekilde etkilenmiş, evlerde, işyerlerinde, alt ve üstyapıda, ekili arazilerde maddi, manevi büyük bir zarar meydana gelmiştir. Evler, işyerleri, araçlar, yollar, ekili araziler kullanılamaz hale gelmiş, bölge halkının hayatı çok olumsuz şekilde etkilenmiştir. Bölgeden gelen şikayetlere göre Devlet Su İşleri dere yatakları ve su kanalları temizliğini yeterli düzeyde yapmamaktadır. Duble yol çalışmaları sırasında doğal su toplama bölgeleri olan hendekler yok edilmiştir. Yağmur suyu drenaj hatları duble yol çalışmalarına paralel yapılmadığından, sular geniş yüzeyden gelip, aşırı taşkınlara sebep olmaktadır. 7269 sayı ve 25/05/1959 tarihli "Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun"un 2 inci maddesinde (Değişik madde: 02/07/1968 - 1051/1 md.), "Su baskınına uğramış veya uğrayabilir bölgeler, İmar ve İskan Bakanlığının teklifi üzerine Devlet Su İşlerinin bağlı bulunduğu Bakanlıkça; yer sarsıntısı, yer kayması, kaya düşmesi ve çığ gibi afetlere uğramış veya uğrayabilir bölgeler ise, İmar ve İskan Bakanlığınca tespit ve bunlardan şehir ve kasabalarda meydana gelen ve gelebileceklerin sınırları imar planına, imar planı bulunmayan kasaba ve köylerde de belli edildikçe harita veya krokilere işlenmek suretiyle, afete maruz bölge olarak İmar ve İskan Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır ve bu suretle tespit olunan sınırlar, İmar ve İskan Bakanlığının isteği üzerine ilgili valiliklerce mahallinde ilan olunur" hükmü yer alır."
CHP Milletvekili Akova, Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanmak üzere şu soruları yöneltti:
1. Aşırı yağışlardan dolayı sel ve taşkının verdiği zararlar ile mücadele edebilmek için Edremit ilçesinin afet bölgesi ilan edilmesi düşünülmekte midir?
2. Edremit ilçesinde aşırı yağışların sebep olduğu maddi ve manevi zararın etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi için neler yapılması planlanmaktadır?
3. Devlet Su İşleri olası bir sel, taşkın esnasında bölgede zararın en az seviyede olması için gerekli dere ıslah çalışmalarını yapmış mıdır? Dere ıslah çalışmalarında bitirilmeyen projeler bulunmakta mıdır? Bu projeler hangi bölgeleri içermekte ve ne zaman bitirilecektir?
4. Devlet Su İşleri dere yatakları ve su kanalları temizliğini yeteri düzeyde yapmakta mıdır?
5. Yağmur suyu drenaj hatları duble yol çalışmalarına paralel olarak Karayolları tarafından neden tamamlanmamıştır?
6. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Edremit ilçesi ve civarında şiddetli yağış uyarısı yapılmış mıdır? Bölge halkı uyarılmadıysa bunun sebepleri nelerdir?
7. Balıkesir ilimizde geçen seneden bu yana aşırı yağışların sebep olduğu zararların telafisi için bugüne kadar neler yapılmıştır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı