Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ege Bölgesi Tarım Ürünleri İhracatında 4 milyar Doları Aşacak

Ege Bölgesi Tarım Ürünleri İhracatında 4 milyar Doları Aşacak

Türkiyenin tarım ürünleri ihracatının yüzde 20lik bölümünü gerçekleştiren Ege Bölgesi, 2013 yılı için belirlediği 4 milyar dolar tarım ürünleri ihracatına emin adımlarla ilerliyor. 2

Türkiye`nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 20`lik bölümünü gerçekleştiren Ege Bölgesi, 2013 yılı için belirlediği 4 milyar dolar tarım ürünleri ihracatına emin adımlarla ilerliyor. 2013 yılının Ocak - Mayıs döneminde 1.7 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatına imza atan Ege Bölgesi, 2013 yılı sonunda 4 milyar doları kolaylıkla geçeceğinin sinyallerini veriyor. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İzmir`de düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi`nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2013 yılının Ocak - Mayıs döneminde, 2012 yılının aynı dönemine göre Ege Bölgesi`nden yapılan tarım ürünleri ihracatının yüzde 14`lük artışla 1.7 milyar dolara ulaştığını, 2013 yılı sonunda 4 milyar doları kolaylıkla aşacaklarını söyledi. 
İzmir ve çevresinin, birçok tarımsal ürününün yetişmesini mümkün kılan iklim yapısı, verimli toprakları ve bu topraklarda üretilen ürünlerin çeşitliliği yanında, diğer birçok bölge üreticisine göre daha bilinçli olan üreticileri açısından şanslı bir bölge olduğunu anlatan Türkmenoğlu, "İzmir, yüzyıllardır üretim ve ihracata konu olan geleneksel tarım ürünleri ile, son yıllarda öne çıkan ve gelecek vaat eden jeotermal ısıtmalı örtü altı topraksız seracılıkla ve organik ürünlere kadar uzanan birçok tarımsal ürünün işlenmesi ve ihracatında hatırı sayılır bir yere ve güce sahip. Gerçek potansiyelimizin uzağında olsa da, 2012 yılında bölgemizden ağırlıklı olarak kuru meyve, tütün, su ürünleri, hayvansal mamuller ile yaş meyve sebze ve mamullerinden oluşan toplamda 163 ülkeye 3.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılı sonunda ise, Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatı için önümüze koyduğumuz 12 milyar dolarlık hedefe, sektörün tüm ilgililerin katkısıyla rahatlıkla ulaşabileceğimizi hatta aşabileceğimizi düşünüyorum. Ancak bu hedefler; her ortamda ısrarla belirttiğim gibi, ortak bir stratejinin, inancın, çalışmanın sonucu gerçekleşecektir" diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri olarak bizler, kalıntısız, hastalıksız ve yüksek kaliteli üretimin öneminin farkında olduklarını anlatan Türkmenoğlu şöyle devam etti; "Bunun için öncelikle İzmir`de yerleşik tarımsal işletmeler ile tarımsal ürün ihracatçılarının gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına yönelik Ar-Ge altyapısını geliştirmeyi ve nitelikli eleman istihdamı ile sürecin desteklenmesi gerektiğini düşündük ve "İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi"ni geliştirdik. Tarladaki üretim sürecini online olarak kayıt altına alan, bilgisayar üzerinden çiftlik yönetimini gerçekleştirebilen, işletme içinde tarım ürünü izlenebilirliği sağlayan, kısacası; tarladan sofraya ürün izlenebilirliğinin sağlanması konusunda önemli bir adım attık. Bunun yanında, sektörünün üretimden imalata, sertifikasyondan ihracata, perakende satışından nihai tüketiciye kadar tüm taraflarını kapsayacak bir çalışma ile sektörün ulusal ve uluslararası rekabet gücünün ve yenilikçiliğinin ortaya çıkarılması ve organik gıdanın, İzmir ve Ege Bölgesi ile özdeşleştirilmesi amacıyla "İzmir Organik Gıda Kümelenme Projesi"nin koordinatörlüğünü üstlendik ve başarıyla gerçekleştirdik."
AR-GE PROJE PAZARI DÜZENLİYORUZ
Sektörde katma değeri yüksek ürünleri teşvik etmek amacıyla, iki yıldır Türkiye İhracatçılar Meclisi`nin de desteğiyle Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Projesini yürüttüklerini anlatan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Günümüzde işletmelerimizin AR-GE`ye ayırdıkları kaynak yüzde 1`in altında iken, yürüttüğümüz bu çalışmalarla 2023 yılında bu oranın yüzde 3`e çıkmasını hedefliyoruz. AR-GE ve İnovasyona yapılacak yatırımlarla katma değeri daha yüksek ürünler ihraç etmeyi amaçlıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir Tarım ve Gıda Zirvesi`nde, "Bitkisel Ürünler Çalışma Grubu"nun yaptığı çalıştayda ortaya çıkan sonuçları da zirve katılımcılarına sundu. 
İzmir Tarım ve Gıda Zirvesi`ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Mehmet Tekelioğlu ve Ali Aşlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ve İzmir tarım sektörü temsilcileri katıldı. 
Fotolu: Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Bölgesi`nin 2013 yılı sonunda 4 milyar dolardan fazla tarım ürünleri ihraç edeceğini, 2023 hedefinin ise 12 milyar dolar olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli