Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ekmek israfını önlemek için harekete geçildi

Ekmek israfını önlemek için harekete geçildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasının başlaması dolayısıyla Ankarada tören düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nın başlaması dolayısıyla Ankara`da tören düzenlendi. 
Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`in yanı sıra AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu`da katıldı.
Törende konuşan Başbakan Erdoğan, "İnsanımızın en temel gıda maddesi olan ekmek zengin sofrasının da yoksul sofrasının da vazgeçilmez baş tacıdır. Bizler ekmeği kutsal sayan, ekmeği yüksek bir değer olarak kabul eden hatta `nimet` kelimesiyle en fazla da ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız" dedi.
Ekmeğin, alın terinin, paylaşmanın, bereketin sembolü olduğunu işaret eden Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim kültürümüzde, bizim medeniyetimizde, bizim aile yaşantımızda bırakınız çöpe, çöplüğe atmayı yerde görülse ekmek alınır, öpülür ve hatta baştan yüksekte bir yere kurda kuşa nimet olması için konulur. Biz ekmeğin yalnızca buğdayın una, unun hamura, hamurun pişip ekmeğe dönüşmesi olarak görmeyiz. Biz ekmeği bir gıda olmasının ötesinde mübarek bir emanet, bir nimet olarak da görürüz. Bu anlayışı kaybettiğimiz anda Allah korusun özümüze, medeniyetimize yabancılaşır, işte eleştirdiğimiz diğer kültürlerle aynı seviyeye düşeriz. Yılda on milyon kişi açlık ve yetersiz beslenmeden ölüyor diğer tarafta 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Yılda israf edilen 1,3 milyar ton gıdanın hepsi değil dörtte biri aç insanlara ulaştırılabilse bu ölümler olmayacak ama maalesef ulaşmıyor, ulaşamıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Milletçe öz eleştiri yapmak durumundayız, ekmeği alırken, ekmeği bölerken, ekmeği sofrada, masada öylece bırakırken artık bir değil, bin defa düşünmek zorundayız" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli