Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ekolojik felakete Büyükşehir Belediye Meclisi ?DUR? dedi

Ekolojik felakete Büyükşehir Belediye Meclisi ?DUR? dedi

Ayvalık halkının ?Maden? mücadelesine Büyükşehir Belediye Meclisi´nden destek geldi.

Ayvalık halkının ?Maden? mücadelesine Büyükşehir Belediye Meclisi´nden destek geldi.
Ayvalık İlçesi Altınova Denizi´nde, maden aramasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi ret etti.
Altınova´da denizden maden çıkarmaya çalışan Orhan Kandemir DENSAN Madenciliğe karşı yürütülen mücadeleye Balıkesir Büyükşehir Meclisi´de destek verdi.
Ekim ayında, Altınova Sahilinde Madene Karşı Güç Birliği Platformu bileşenleri ve siyasi parti temsilcileri ile Balıkesir´e çıkarma yapan ve konuyu Büyükşehir Belediyesi Meclis oturumuna taşıyan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Meclis Çevre ve Sağlık Komisyonu´nun oy birliği ile maden çalışmasını uygun bulmadığını açıkladı.
Çevre ve Sağlık Komisyonu´na ?sağduyulu davranışları´ için teşekkür eden Başkan Gençer, ?Altınova´da bu çalışma yapıldığı takdirde doğal dengenin bozulacağına yönelik elimizde onlarca rapor var. Kıyıda yaklaşık 100 bin kişinin tatil yaptığı bir bölge, Sarımsaklı plajlarımıza kadar uzanan bölgede demir madeni arayacaklar. Denizde bundan sonra bir hayat kalmayacağını hepimiz tahmin edebiliriz. Tüm çevre örgütleri, tüm siyasi partiler ve Ayvalık´taki vatandaşlar olarak Altınova´da denizde maden aranmasına karşıyız. Büyükşehir Belediye Meclisimizde bu durumu ifade ettik. Gerek Çevre ve Sağlık Komisyonu gerekse Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerimiz, Balıkesir´e yakışan, çevreye, denize ve yaşama duyarlılığı gösteren bir karara oy birliği ile imza attı. Balıkesir adına örnek bir davranış gösterildi. Ayvalık halkı adına komisyon ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.? dedi.
Projeye göre; Ayvalık´ın 10, Altınova´nın 3 kilometre kuzeybatısında yer alan bölgede, denizin 22 metre dibinde olan alandan günde 300 ton, yılda ise 90.000 ton kum denizden çekilerek içindeki demir alınacak. Sahildeki yazlık evlere 300 metre uzaklıkta yapılmak istenen madencilik bu bölgede yaşayan vatandaşları doğrudan etkileyecek. Tamamı yazlık konutlarla dolu olan sahilde üstelik yıllardan beri kıyı erozyonu sorunu ile boğuşan ve devletimizin erozyonu önlemek için milyonlarca liralık yatırım yaptığı denizde hem halk sağlığı hem ekolojik denge hem de turizm bölgesi olarak dikkat çeken bölgenin doğal güzellikleri göz ardı edilerek sözde demir madeni çıkartılmak isteniyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu´nca, Meclis´e sunulan raporda şu ifadelere yer verildi: ?Büyükşehir Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı´nın görevlendirdiği uzman kişilerden alınan bilgi ve belgelerin incelendiğini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu´nca sunulan raporunda, ?ÇED Başvuru dosyası incelendiğinde, Altınova Mahallesi deniz açıklarında demir cevheri (manyetit) arama ve çıkarma projesi kapsamında iki ayrı saha belirlendiği, sahalardan 20.10414 hektarlık alan ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün ilgili raporunda söz konusu sahanın 30 metreden daha sığ ve kumul olduğu, bu alanın konum ve derinliği itibari ile denizlerin özel ve korunan habitatlarından olan deniz çayırlarının genel yaşam alanı olduğunun belirtildiği, sahalardan 1.608,33 hektarlık alan ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü´nün ilgili raporunda ise söz konusu sahanın tüm sahil hattını, yüzme suyu alanı ve kıyı koruma bandını kapsadığı, bu bağlamda yüzme suyu kalitesi yönetmeliğine göre yüzme suyu alanlarını, bu alanları çevreleyen kıyı koruma bandını ve bu alanları etkileyecek konumdaki deniz alanlarını olumsuz etkileyeceği göz önüne alınarak söz konusu faaliyetin bu sahada yürütülmesinin uygun görülmediğinin belirtildiği, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü´nün ilgili raporunda projenin inşaat ve işletme aşamalarında su kalitesine olumsuz etki edecek faaliyetlerde bulunulmasının muhtemel olduğunun belirtildiği, ayrıca Ayvalık Kent Konseyinin maden arama ve çıkarma projesine karşı olarak yöre halkından 3 bin 500 adet imza topladığı, yöre halkının da projeyi tasvip etmediği görülmekte denizimizin, kumsalımızın, yaşam alanlarımızın korunması amacıyla, erozyonun yoğun olduğu bu bölgede geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratmamak denizimin talanına meydan vermemek için gerekli adımların atılması bu projenin iptal edilmesi ve gerçekleşmemesi amacıyla Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından gerekli çalışmanın yapılmasının uygun olduğuna komisyonumuzca oy birliği ile karar verilmiştir.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false