Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ekonomik krizden en çok çocuklar etkileniyor

Ekonomik krizden en çok çocuklar etkileniyor

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, yaşanan ekonomik krizin en çok çocukları vurduğunu ifade ederek, “beslenme çağındaki çocuklar, yetersiz gıda alımı sebebiyle zor şartlar altında. Asgari ücret, açlık seviyesine geldi. Aile

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, yaşanan ekonomik krizin en çok çocukları vurduğunu ifade ederek, “beslenme çağındaki çocuklar, yetersiz gıda alımı sebebiyle zor şartlar altında. Asgari ücret, açlık seviyesine geldi. Aileler faturalar, ödemeler derken beslenmeden de kısmak zorunda kalıyor. Bunun en acı yönünü ise çocuklarda görüyoruz. AKP çocukları aç bırakıyor. Kriz en çok çocukları vuruyor” dedi. 
CHP Milletvekili Aytekin, yaşanan ekonomik krizi değerlendirdi. 
Ülkemizde büyüyen bir açlık ordusu olduğunu dile getiren Aytekin “Karış karış gezdiğimiz sokaklarda büyük bir feryat yükseliyor. Halkın ‘alım gücü’ diye bir gerçekliği kalmadı. Artık günü tok geçirme sınırını konuşuyoruz. Ne söylediği belli olmayan ekonomi kurmayları günü kurtarmayı, vatandaş ise günü tok geçirmeyi başarı sayıyor. Aldığımız hava dışında her şeye zam geliyor, derin bir yoksulluk ülkenin iliklerinde hissediliyor. Geçtiğimiz günlerde Türk Aile Hekimleri Dergisi’nde yayımlanan çalışmanın verileri bizim sahada gördüğümüz çarpıcı gerçekliklerle uyuşuyor. Çalışmaya göre her dört çocuktan birisinin kilosu olması gerekenin altında. Hastanelerde çocuk servislerinde de sıkça gördüğümüz bir durum var ki çocuklarımız demir eksikliği yaşıyor. Yeterli beslenemiyor. Birçok üründe mutlak yoksulluk yaşanıyor. Et yemek birçok aile için hayal. Yumurta en ucuz protein kaynağı iken insanlar yumurta dahi almakta güçlük çekiyor. Demir eksikliği aynı çalışmada da yer alıyor. Verilere göre, kız çocuklarının % 85’i, oğlan çocuklarının % 68’i kansızlıkla mücadele ediyor. Avrupa’da bu oran % 18 Kalsiyum eksikliğinden dolayı ise diş sorunları yaygın yaşanıyor.” dedi. 
Ülkede yaşanan krizi, gıda krizi veya enflasyonist bir kriz olarak görüldüğünü işaret eden Aytekin “Halbuki bu gerçeği bir ailedeki bütün bireyleri krizden etkilenme biçimiyle ele almak gerekiyor. Ailelerde annenin, babanın ve çocuğun ekonomik krizi hissedişi birbirinden farklı. Her birinin sağlığa, hizmetlere ve gıdaya erişim hakkında ihtiyaçları ayrı ayrıdır. Gıdaya erişim krizi ise kuşaklara aktarılan bir krize dönüşüyor. Yetersiz beslenme, çocuklarımızın geleceğinde bazı sağlık problemleri yaşamasına neden oluyor. Sadece ekonomik yoksulluk değil, sağlığa dair de yoksulluk miras olarak kalıyor.” dedi. 
AK Parti’nin iktidarda son senesini yaşadığını öne süren Aytekin “AKP gitmeden önce artık hazineden garanti vererek, malum kişileri, belirli sermaye gruplarını zengin etmekten vazgeçmelidir. Üreticilere desteği arttırıp, üretimde kullanılan ürünlerin ve akaryakıtın vergilerden arındırılması mümkün. Aynı şekilde her aileye çocuk yardımının gerçekten hissedilebilir bir seviyeye çıkarılması da mümkün. Hazine bir garanti verecekse, çocukları haklarından mahrum etmemeye garanti versin. Çocuklarımızı yoksun bırakırsak, geleceğimizi yoksun bırakacağız.” diye konuştu. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Ekonomik krizden çocuklar etkileniyor
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli