Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ekşidere Dağ Ilıcası şifâ dağıtıyor

Ekşidere Dağ Ilıcası şifâ dağıtıyor

1953 yılında yaşanan Gönen depremi, ilçeye bağlı Ekşidere Köyündeki dağ ılıcasına ayrı bir yaşam verdi.

1953 yılında yaşanan Gönen depremi, ilçeye bağlı Ekşidere Köyü`ndeki dağ ılıcasına ayrı bir yaşam verdi. Bu depremin ardından suları çok bollaşan dağ ılıcası kaynağı, zaman içinde köy muhtarlığının tesis yatırımları paralelinde, dört mevsim, yılda 12 bin kişiyi ağırlama kapasitesine kavuştu.
10 yıldan beri muhtarlığını Neşat Kantarcı`nın yürüttüğü Ekşidere Köyü`ne 3 kilometre uzaklıkta, doğal güzellikler içinde bulunan köy muhtarlığına ait dağ ılıcası işletmesinin başında bulunan Genel Müdür İhsan Yılmaz, kış aylarında 15, yazın ise yaklaşık 30 kişinin çalıştığı tesisteki termal suyun, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavi ve rehabilitasyonunda yararlı olduğu konusunda bilim insanları tarafından verilen raporların Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylandığını vurgularken, "Dağların arasından, 41 derece çıkan şifâlı suyumuzda, insan sağlığına yararlı 23 çeşit madensel mineral bulunuyor" dedi. Suyun, idrar yolları hastalıkları, kadın hastalıkları, kalp ve damar hastalıklarının da tedavisi sırasında yararlı bulunduğunu da vurgulayan Yılmaz, tesislerinin 180 yatak kapasiteli olduğunu, termal havuzun, ılıca suyunun tam üstünde, hiçbir işlemden geçirilmeden müşterilerine sunulduğunu belirtti.
Dağ Ilıcası Tesisleri`nin hemen içinde ayrıca, "Gençlik Suyu" olarak bilinen, ılıca suyundan bağımsız, soğuk, ekşimtrak bir tatlı suda silikat asit, karbonik asit, insan sağlığına zararlı olmayacak ölçüde arsenik, sodik, klezik ve radyoaktif kimyasal bileşimler içeren su da, ilgi çekiyor. Bir çeşmeden akıp, "demiri eriten su" olarak ünlenen suya hücreleri yenileme özelliği taşıması nedeniyle "Gençlik Suyu" ismi verilirken, bu suyun ayrıca böbrek taşı ve idrar yolları rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, mide-bağırsak hastalıklarına da iyi geldiği gibi uzun süre çocuğu olmayanların, çocuk sahibi olmalarını sağladığı da öne sürülüyor.   Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli