Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Elektrik faturalarında yeni dönem

Elektrik faturalarında yeni dönem

Elektrik dağıtım şirketleri, faturalarda daha önce yer alan kayıp-kaçak bedeli bölümünü kaldırıyor

Türkiye`de elektrik tüketiminin bir kısmı kayıp ya da kaçak olarak kullanılıyor. Türkiye`de 5 yılda kayıp-kaçağın maliyeti 16 milyar lirayı buldu. Enerji yönetimi kayıp ve kaçağı azaltmaya yönelik tedbirler alsa da maliyet abonelerin üzerinde bulunuyor. 
Çünkü, kayıp-kaçak bedeli Ulusal Tarife nedeniyle bütün abonelerden tahsil ediliyor. Elektrik dağıtım şirketleri son dönemde faturalardan kayıp-kaçak bölümünü kaldırmaya başladı. Şirketler daha önce abonelere gönderdikleri faturalarda tahsil ettikleri paranın tamamına ayrıntılı bir şekilde yer verirken abonelerin kayıp-kaçak bedeline tepki göstermesi üzerine şirketler son aylardaki faturalarda kayıp-kaçak bedeli (KKB) bölümünün tutar kısmını boş bırakmayı tercih etti. Ancak bazı elektrik dağıtım şirketleri abonelere gönderdikleri yeni faturalarda kayıp-kaçak bedeli ibaresini tamamen kaldırdı. Enerji uzmanları abonelerin buna rağmen nisan ayından itibaren elektrik faturalarında daha fazla kayıp-kaçak bedeli ödemeye başlayacağını ifade etti.
Elektrik faturalarından kayıp-kaçak bölümünün çıkarılması bu bedelin tahsil edilmediği anlamına gelmiyor. Enerji yönetimi kaynakları, 1 Nisan`dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarında herhangi bir fiyat artırımı olmadığı bilgisini verdi. Ancak aynı kaynaklar konuya açıklık getirdi: Faturaya yansıyan abone tarifesi değişmedi. Fatura içerisinde yer alan birim fiyat, kayıp-kaçak bedeli (KKB), dağıtım bedeli, PSH (perakende satış hizmet bedeli), iletim bedeli gibi kalemlerin payı değişti. Buna göre faturalarda elektrik birim fiyatı çok düşük tutarlarda değişirken dağıtım, iletim ve PSH bedelleri düşürüldü. Buna karşın kayıp-kaçak bedeli artırıldı. Dolayısıyla aboneler faturalarda görmese de nisan faturalarından itibaren daha yüksek kayıp-kaçak parası ödemiş olacaklar. Söz konusu kaynaklar, yeni düzenlemenin kayıp-kaçak hedeflerinin revize edilmesinden kaynaklandığına, ancak abonelerin nihai faturalarında herhangi bir artış yaşanmayacağına vurgu yaptı.
Türkiye`de toplam 34,1 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak parasını ulusal tarife gereği bütün aboneler ödüyor. Aslında 1 Ocak 2013`te her bölgenin kendi kayıp-kaçak parasını kendisinin karşılayacağı bölgesel tarifeye geçildi. Ancak TBMM`de yeni kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile elektrik kayıp-kaçak bedeli (fiyat eşitleme mekanizması) 31 Aralık 2015 tarihine uzatıldı. Kamu ve özel şirketler, fiyat eşitleme mekanizması içinde yer alacak.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false