Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Emekli olamayana toplu para imkanı

Emekli olamayana toplu para imkanı

Yaş ve yıl şartını doldurmuş olmasına rağmen primi eksik olduğu için emekli olamayanlara borçlanabilmeleri için çalışma yapılıyor. Bunun yanı sıra bu kişilerin farklı bir imkanı daha bulunuyor.

Primi eksik olduğu için emekli olamayanlar çalışmıyorsa primlerinin parasını geri alabilir. Bu kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) toplu ödeme yapıyor.
Parayı talep etmek için SGK´ya dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Ne kadar ödeneceği ise o zaman yatırılan paranın her yıl katsayısının güncellenmesiyle belirleniyor. Eski SSK´lılar (4A) için 2008´den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008´den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.
Bağ-Kur´lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.Sağlık için ödenen primler ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor.
Toplu para talebi vefat eden kişilerin kanuni mirasçıları tarafından da yapılabiliyor. Burada da ölüm aylığı bağlanmaması esas alınıyor.

Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false