Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Emekli-Sen ?Emekliler Günü?nde emeklilerin sorunlarını dile getirdi

Emekli-Sen ?Emekliler Günü?nde emeklilerin sorunlarını dile getirdi

DİSK´e bağlı Emekli-Sen Erdek Temsilciliği´nce, 30 Haziran Emekliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı´nda basın toplantısı düzenlendi.

DİSK´e bağlı Emekli-Sen Erdek Temsilciliği´nce, 30 Haziran Emekliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı´nda basın toplantısı düzenlendi.
Erdek Cumhuriyet Meydanı´nda yönetimi ile bir araya gelen DİSK´e bağlı Emekli-Sen Erdek Temsilcisi Şeref Dayan, gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye´de 28 Haziran 4 Temmuz tarihleri arası Emekliler Haftası, bu hafta içinde 30 Haziran günü ise Emekliler Günü olarak kutlandığını hatırlattı. 

Bu haftanın Emekliler Haftası olarak kutlanmasını, Türkiye´de emekliliğin başlangıcı olmasından kaynaklandığını belirten Dayan, ?1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyetinde, ilk emeklilik hakkı, TBMM tarafından 30 Haziran 1927 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e tanınmıştır. Atatürk, müşirlik yani askerlik görevinden emekli olmak üzere, 28 Haziran 1927 tarihinde, TBMM başkanlığına başvurur ve Meclis 30 Haziran´ da bu talebi kabul eder. Atatürk ilk emekli aylığını 4 Temmuz tarihinde alır. Bu nedenle, Türkiye´de, 28 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arasındaki hafta Emekliler Haftası, 30 Haziran günü ise Emekliler Günü olarak kutlanmaktadır.? dedi.
Dayan, konuşmasının devamında şöyle konuştu: ?Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşam kudretinin en önemli kıstasıdır. Mustafa Kemal´in sözleriyle Emekliler Haftası´nı kutladığımız bugünde, ülkemizdeki 12 milyon emeklinin 8 milyonu açlık sınırının altında ücret alırken geri kalanlar ise yoksulluk sınırının altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor. Yine 5 milyon emekli ya ikinci bir işte çalışmak ya da iş aramak zorunda bırakılıyor. Ekonomik açıdan tablo böylesine vahimken, sosyal açıdan da bir köşeye itilmiş ve aktif yaşlanma imkânlarından yoksun bırakılmışlardır. Birçok emekli yeterli sağlık hizmetinden yararlanamamakta, sağlık kurumlarında ulaşabilenler ise katkı payı adı altında ücret ödemek zorunda kalmaktadır. Emeklilerimizin yüzde doksanı tatil imkânından yoksun, yüzde yetmişi sinema, tiyatro, spor gibi sosyal aktivitelerin çok uzağındadır. Emeklilerimiz, yaşanabilir bir çevre, korunan bir doğa, yaşlarına uygun bir şehir planlamasından mahrum, yaşamlarını geçirecekleri nefes alınabilecek alanlardan uzaktırlar. Tüm kurul-kurumlarıyla yerleşmiş, ileri demokrasi koşullarında bir yönetim anlayışından, ülke sınırları içinde ve komşu ülkelerle barış içinde bir yaşamdan uzak olan ülkemizde anti-demokratik uygulamalardan etkilenenlerin başında yine emekliler gelmektedir. Biz DİSK Emekli-Sen olarak 12 milyon emeklinin tüm bu sorunlarına eğilmeyi ve çözüm yolları aramayı kendimize görev edinmiş durumdayız; başaracağımıza da inanıyoruz. Zira ülkemizin yaşam kudretinin yükseltilmesi ancak bu yolla mümkün olacaktır.? Haber: Tuncay Ertan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli