Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

En çok üye Erdek´ten

En çok üye Erdek´ten

Balıkesir İli Deniz Ürünleri Avcılar Üreticileri Birliği Başkanı Nihat Işık, her geçen gün artan balıkçıların sorunlarının çözüm beklediğine dikkat çekti.

Balıkesir İli Deniz Ürünleri Avcılar Üreticileri Birliği Başkanı Nihat Işık, her geçen gün artan balıkçıların sorunlarının çözüm beklediğine dikkat çekti.
2010 yılında Hüseyin Geçici´nin başkanlığında kurulan, hâlen kendisinin başkanlığındaki birliğin yönetim kurulunda kurucu başkan Geçici ve Harun Öner´in görev yaptığına işaret eden Işık, şunları söyledi:
?Birliğimiz, Deniz Ürünleri Avcılar Üreticiler Merkez Birliği´ne(DEMBİR) bağlıyız. DEMBİR´e bağlı dokuz birlik var. Bu birlikler Bandırma´nın yanı sıra Rize, Trabzon, Sinop, İzmir, Mersin, Samsun, Yalova ve İstanbul´dan oluşuyor. 24 üyeye sahip Birliğimiz, balıkçıların sorunlarının öncelikli olarak ulaştırıldığı bir kuruluştur. Balıkçıların acilen çözüm bekleyen sorunları bulunuyor. Bu sorunlar arasında, balık halimizin kapasitesinin ve hijyenik ortamının yetersizliğini başta geliyor. 

Birliğimize ait küçük de olsa bir idari yerimiz yok. Oysa halimizde, buna uygun boş yerler var. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin, bize bir yer vermesini istiyoruz. Devletin, ÖTV´siz(Özel Tüketim Vergisi) mazot verme dışında mazot desteği yok.?
BU YIL BALIK ÇOK BOL
Bu yıl, ülkemizdeki denizlerin bol balık verdiğine işaret eden Işık, ?Doğa ortam ve koşullarının çok elverişli olmasına paralel şekilde bu yıl, denizlerimizde çok bol balık oldu. Bu olumlu ortamı, deniz suyunun sıcaklığı, Karadeniz´deki yağmurlar, balığın beslenme koşullarının uygunluğu, plankton değerleri olarak şeklinde özetleyebilirim. Örneğin, bu yıl palamut, çok boldu. 2015 yılının eylül ayında Bandırma´ya 24 bin çift gelirken, 2016 yılının eylülünde ise 270 bin çift palamut girdi. Tabii ki, bu sayı kayda girenler. Kayda girmeyenleri de düşünürsek, sayının çok daha fazla olduğu ortadadır. Bu palamut akını yedi yılda bir gerçekleşiyor.?
HES´LER BALIKÇILIK İÇİN BÜYÜK TEHLİKE
Karadeniz´de her geçen gün sayıları artan Hidro Elektrik Santralleri´nin(HES) balıkçılığın geleceği için tehlike oluşturduğuna işaret eden Işık, ?Karadeniz´deki balığın bol olması için derelerin, denize akması ve böylece balıklara besin akışının gerçekleşmesi gerekiyor. Ama HES´ler, derelerin, denize akmasını önlüyor? dedi.
DENİZCİLİK BAKANLIĞI MUTLAKA KURULMALI
Türkiye´nin, 1800 kilometrelik deniz sınırları bulunup üç yanının denizlerle çevrili olduğuna dikkat çeken Nihat Işık, şöyle konuştu:
?Buna karşın ülkemiz balıkçılığı, yıllarca Tarım Bakanlığı´na bağlı bir daire başkanlığı tarafından yönetilirken, kısa bir süre önce genel müdürlük kuruldu. Ülkemize mutlaka bir Denizcilik Bakanlığı kurulmalı. Bugün, Türkiye´nin nüfusunun % 5-7´si, geçimini denizden sağlıyor. Ülkemizde hâlen 18 bin 600 ruhsatlı teknenin 1800´ünü 15 metre ve üzerindeki gırgırlar oluşturuyor. Bu 1800 gırgır, denizlerimizdeki balığın % 95´ini avlıyor. Yüzde 5´in karşılığı olan 16 bin tekne ise olta balıkçılığı yapıyor.?
DENİZ KİRLİLİĞİ BALIK-ÇILIĞIN KABUSU
Her geçen gün artan deniz kirliliğinin, sektör için kabus durumuna geldiğine işaret eden Işık, şunları söyledi:
?Bugün, Marmara Denizi´nin hemen hiçbir yerinde ciddi bir yerinde arıtma yok. Bu nedenle 35 milyonun evin kanalizasyonu ve sanayi atıkları Marmara Denizi´ne gidiyor. Marmara Denizi, kendini temizleyebilme özelliğini yavaş yavaş kaybediyor. Bu arada, saatte 750 ton pislik, İstanbul Boğazı´ndan geçiyor. Avrupa´nın pisliğini Tuna Nehri, Türkiye´nin pisliğini ise İstanbul Boğazı taşıyor. Marmara Denizi´nde eskiden sabit 26 tür balık varken, bugün 4-5 tür kaldı. Sabit balıklar, istavrit, hamsi, sardalye ve kırmızı karidesten oluşuyor. Başta kalkan olmak üzere dip balıkları ve Jumbo karides yok oldu. Hamsinin bolluğunun nedeni ise bu balığın yılda 120 kez yavrulayıp milyonlarca yumurta bırakmasına bağlıdır. Yoksa o da tükenirdi. Erdek Körfezi´ndeki enerji santralleri, toprağın ısısını üç, deniz suyunun sıcaklığını ise iki derece artırdı.?
Işık, Birliklerine bağlı 24 üyenin % 90´ını, Erdek´in Çakıl, Karşıyaka ve Kestanelik mahallelerindeki balıkçıların oluşturduğunu sözlerine ekledi. Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Erdek
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli