Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Engellimiz Eğitim, İşsizlik ve Yoksulluk Kıskacında

Engellimiz Eğitim, İşsizlik ve Yoksulluk Kıskacında

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, engelli yurttaşların en temel sorununun toplumla bütünleşememe olduğunu, bu sorunun temelinde ise eğitim, işsizlik ve yoksulluk üçlüsünün ya

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, engelli yurttaşların en temel sorununun toplumla bütünleşememe olduğunu, bu sorunun temelinde ise eğitim, işsizlik ve yoksulluk üçlüsünün yattığını söyledi. Havutça, "Engelli yurttaşlarımız, eğitimsizlik, işsizlik, yoksulluk kıskacında. Onların sosyal yaşama, iş ve eğitim dünyasına katılmaları hem ülkemizi ileriye taşıyacak hem de engelliliğin bir sorun değil engelli olanlarımızı tanımayı, anlamayı geliştirecek toplumsal bir bilinç oluşturacaktır" dedi.
AKP hükümetinin engelli politikalarını eleştiren ve  bazı verileri ortaya koyan Havutça şunları söyledi:"Nüfusumuzun yüzde 13`ünün engelli olduğu ülkemizde engelli yurttaşlarımızın en temel sorunu toplumla bütünleşememedir. Bu sorun, eğitim, işsizlik ve yoksulluk üçlüsünün döngüsünde yatmakta, engelli yurttaşlarımızdan çok toplumun engelliliği bir sorun değil engelli olanlarımızı anlayamamaktan kaynaklanmaktadır. Onların sosyal yaşama, iş ve eğitim dünyasına katılmaları hem ülkemizi ileriye taşıyacak hem de engelliliğin bir sorun değil engelli olanlarımızı tanımayı, anlamayı geliştirecek toplumsal bir bilinç oluşturacaktır. 
Engellilerin genel olarak toplumla bütünleşmesinin önündeki engellerden birisi ve belki de en önemlisi yoksulluktur. Yoksulluğu engelli yurttaşlarımızın kaderi gibi gösteren AKP hükümetinin, engelliliği işsizliğin de başlıca nedenleri arasında sayan politikalarından bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. İktidarın engelli yurttaşlarımızın yoksullarının, işsizliklerinin önüne geçebilecek bir politikası olmadığının en somut göstergesi 2013 yılı rakamlarıdır. 2013 yılının Ocak-Ağustos ayları arasında 12 bin 469 engelli yurttaşımız iş için İŞKUR`a başvuru yapmış ve bunların 7 bin 758`i bir işe yerleşmiş. Nüfusunun yüzde 13`nün engelli olduğu düşünülecek olduğunda ortaya çıkan oran iktidarın ürettiği politikaların ne kadar yetersiz kaldığının en somut göstergesidir."
"Eğitim Sistemi Engelli Olmayanlar İçin Planlı"
Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki bir diğer engel de eğitim konusunda karşılaştıkları sorunlardır. Eğitim sistemimizin nüfusun engelli olmayan kesimi için planlanıp uygulanması, engelli yurttaşlarımızın eğitim alamaması ve sonuçta hayatlarını idame etme noktasında işsiz kalmalarına kadar varan sonuçları doğurmaktadır. Engelli çocuklarının iyi bir eğitime erişmesinin çok zor olduğu ülkemizde engellilerin iş bulmasını neredeyse imkansız hale getirmektedir.
Eğitim ve işsizlik onların sorunlarına çözümüne katkıda bulunmak ve hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler almak için yeterli politikalar üretilmediğini gösteriyorken, her soruna çözüm için katkıda bulunmanın değerli olduğunu düşünen bir toplum olduğumuzu bilerek engellilerimizi sevgi ve anlayışla kucaklayacağımıza inanıyorum. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü`nü kutluyor, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyorum.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı