Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: ?Binaların yapımında 1999 öncesi ile sonrası arasında büyük fark var?

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: ?Binaların yapımında 1999 öncesi ile sonrası arasında büyük fark var?

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, ilçenin depremselliği konusunda düşüncelerini açıkladı.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, ilçenin depremselliği konusunda düşüncelerini açıkladı.
1999 yılındaki Körfez depreminin ardından ülkemizin her yerinde olduğu gibi, Erdek´te de afet koordinasyon çalışmaları yapıldığını vurgulayan Sarı, şunları söyledi:
?Bu çalışmalar, kaymakamlığın koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Marmara Bölgesi, deprem kuşağında yer alıyor. Erdek´e en yakın fay hattının, Edincik yakınlarında, Bandırma Körfezi´nden geçtiği biliniyor. 1999 Körfez depreminden sonra Bandırma ve Erdek olarak biz, bir araştırma yaptırmıştık. Bize, bölgemizde gerçekleşecek depremin büyüklüğünün en fazla 5,5 olacağı bildirilmişti. Çünkü, antik dönemde, Kyzikos depreminin büyüklüğü de 5,5 olmuş, o zamanki koşullarda, burada büyük yıkım ortaya çıkmıştı.?
1999 yılındaki 7.4´lük Körfez depreminin, Erdek´te 6.4 olarak yaşanmasına karşın ciddi bir hasar yaşanmadığına dikkat çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
?Bu konudaki uzmanların tahminlerine göre, Saroz´dan Tekirdağ´a dek uzanan hat üzerinde beklenen depremin bize en yakın bölgesi, 30-62 mil açığında bulunuyor.

Yine, bu depremin en çok Tekirdağ´da, İstanbul´un güneye bakan yüzünde ve Trakya´nın güneyinde etkili olacağı bildiriliyor. 1935 yılında, Erdek depremi olarak geçen depremin merkezi de Tekirdağ´dı. Bu deprem Paşalimanı Adası´ndaki taş ve kerpiç evleri yıkmıştı.?
1999 yılı öncesindeki bina yapım tekniği ile günümüzdeki teknik arasında çok önemli farklılıklar bulunduğuna işaret eden Sarı, ?1999 sonrasındaki binaların yapımı öncesinde gerçekleşen sondaj ve zemin etütleri bile çok önemli bir aşamadır? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli