Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek Körfezi av baskısı altında

Erdek Körfezi av baskısı altında

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü´ne bağlı Su Ürünleri Bölümü´nün yaptığı araştırmalar sonucunda, Erdek Körfezi´nin, balık üreme alanı olarak çok elverişli olmasına karşın aşırı ve yasak avlanmalar nedeniyle yeterli balık yumurtası ve larva üretimi

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü´ne bağlı Su Ürünleri Bölümü´nün yaptığı araştırmalar sonucunda, Erdek Körfezi´nin, balık üreme alanı olarak çok elverişli olmasına karşın aşırı ve yasak avlanmalar nedeniyle yeterli balık yumurtası ve larva üretimi gerçekleşmediği belirlendi.
Bölüm başkanı, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Alpaslan Kara, 2011-2012 yılları arasında, Erdek Körfezi´nde, balık yumurtaları (larva) konusundaki çalışmaları projesini tamamlayarak, ilgili Bakanlığa ilettiklerini belirtti. Projede elde ettikleri verilere göre, Erdek Körfezi´nin yanı sıra Bandırma ve Saroz körfezlerinin de balık larvalarının üremesine çok elverişli olduğunu belirlediklerini vurgulayan Kara, şunları söyledi: 

?Ancak, başta Erdek Körfezi olmak üzere Bandırma ve Saros körfezleri, aşırı ve yasak avlanmalara dayanamıyor. Bu nedenle de başta dip balıkları olmak üzere yeterli balık üretimi gerçekleşmiyor. Balıkçıların, geleceği düşünerek, av yasaklarına sıkı biçimde uymaları ve aşırı avlanma yapmamaları gerekiyor.?

EDREMİT KÖRFEZİ´NDE TÜBİTAK PROJESİ
Edremit Körfezi´nde de TÜBİTAK ile işbirliği içinde 5 yılı kapsayan yapay resif projesi yürüttüklerini vurgulayan Kara, şu bilgiyi verdi:
?Bu projeyi 3,5 yıldır yürütüyoruz. Körfeze atılan yaklaşık 3 bin resifin durumlarını gözlemliyoruz. Yapay resifler, ancak belirli bir plana dayalı ve bilinçli olarak denize bırakılırsa balık popülasyonunu artmasına katkı sağlar.? Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli