Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dadan:

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dadan:

?Erdek´in çöp sorunu ?Ben atayım, Hüseyin sen temizle´ anlayışı ile çözümlenmez?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Başkanı Dr. Kadir Dadan, ?Bugün Erdek´in bir numaralı sorunu çöptür? dedi.

Bu sorunun, ?Ben çöpümü istediğim yere atayım, Hüseyin Sarı temizlesin? anlayışı ile çözümlenemeyeceğine dikkati çeken Dadan, şu değerlendirmede bulundu:

?Turistik yerlerde mutlaka gerçekleşmesi gerekenlerin başında önce temizlik, sonra güvenlik gelir. Temizlik sorunu yalnız belediyenin çabasıyla çözümlenemez. Halkın bu konuda bilinçlenmesi son derece önemlidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, böyle çöp düzeni, konteyner olayı yoktur. Oralarda herkes çöplerini evinde tutar ve çöp alınma saatleri sırasında aşağı indirir. Yani herkes çöpüne sahip çıkacak. Öyle ?Ben çöpümü atayım, sen topla Hüseyin´ mantığı olmaz. Çöp olayına turizm sektörünün içinde bulunan herkes sahip çıkmak zorundadır. Çöpü, evlerden pansiyonlar ve otellere, esnafa ve kadar herkes kontrolü altında tutmalıdır. Çöpü bilinçsizce cadde ve sokaklara atanlara herkes tepki göstermelidir. Hani ?cennet Erdek´ diyoruz ya, çöp sorununu yaratanlara, ?Seni cehenneme gönderirim´ diyebilmeliyiz. Çöp sorunun yaratanlara tabii ki ciddi cezalar uygulanmalı ama siyaset, buna da engel oluyor. Ne belediye, ne de devlet, Erdek´te ciddi cezalar uygulayamıyor. Zabıta denetimi sıfır. Belediyemiz de, çöp olayına çözüm getirmek ve yeni bir stratejiye geçmek, çöp toplama saatlerini yeniden belirlemek için mahallelerde ciddi toplantılar yaparak vatandaşları bilgilendirmelidir. Erdek için güvenlik sorunu da çok önemlidir. Turistik her yerin güven içinde olması gerekir. Hırsızların, uyuşturucu satıcılarının cennet Erdek´te yeri yoktur.?

Dadan, ayrıca Erdek´e bağlı Ocaklar Mahallesi´nde, önceki yıllarda daha düzenli olan turizmin, sahilin Balıkesir Büyükşehir´e geçmesinin ardından bozulduğuna dikkati çekti.

ERDEK BÜROKRATİK TURİZMDEN KURTULAMIYOR

Erdek´in, yıllardır süregelen ?bürokratik turizm?den kendini kurtaramayıp, gerçek turizme geçemediğini öne süren Dadan, şu değerlendirmede bulundu:

?Erdek´te turizm, Ali Haydar Sarı´nın belediye başkanlığı döneminde başlamış. Kamplar için alanlar verilmiş. Ucuz tatil anlayışı yerleşmiş. Onun döneminden bu yana Erdek, bürokratik turizmden kendini kurtaramıyor. İşletmeler çürüyor, sahipleri tarafından yenilenmiyor. Yeni bir turizm vizyonu getirilemiyor. Artık turizm anlayışı değişmeli. İşte doğalgaz da gelmek üzere. Bu da büyük bir nimet. Çünkü doğalgazın gelmesi, iyi değerlendirilirse Erdek´teki turizm sezonunu uzatabilir. Erdek´te turizm ve eğlence anlayışı da artık değişmeli. Sektörün içinde bulunanların yıllardır uyguladığı ?Tuttuğumu öperim´ anlayışı son bulmalı, Erdek´e gelen konuklar, ceplerinden çıkacak parayı, işletmeciler de kazanacakları bedeli bilmeli. Öyle ?Saldım çayıra, mevlam kayıra´ düşüncesiyle turizm yapılmaz. Erdek, Rumlardan kalan bu cenneti nasıl olup da cehenneme dönüştürmeye başladığını, nerede hatalar yaptığını artık sorgulamak zorundadır.?

SANAYİ KONUSU BEKLEMEDE

Erdek´in karşı sahillerine kurulmak istenen ağır sanayi ve kimya tesisleri konusunun beklemede olduğunu vurgulayan Dadan, şöyle konuştu:

?Bu bölgede yerleri bulunan Marmara Ana Metal Şirketi´nde büyük fırtına dindi. Beklemeye girdiler. Yine Çolakoğlu ve Akdeniz Kimya´da da sessizlik hakim. Ancak Çolakoğlu kuruluşunun, Dilovası tesislerini bu bölgeye taşımak istediğini biliyoruz. Tabii, Balıkesir Büyükşehir´in önceki başkanı Edip Uğur´un, bu tesislerin kurulması için yoğun bir isteği vardı. Yeni başkan Zekai Kafaoğlu´nun, Uğur´un projelerinden sadece iki-üçüyle ilgilendiğini ve diğerlerine sıcak bakmadığını görüyoruz. Tabii, önümüzdeki yerel seçimlerin sonuçları da önemli. Örneğin Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, sanayileşmeye yeşil ışık yakmıştı. Seçimlerden sonra ne olur, bilemeyiz. Bekleyip göreceğiz.?

                                               Önder BALIKÇI

 



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli