Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Üyesi Kadir Dadan:?Gelişmeleri yakından izliyoruz?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Üyesi Kadir Dadan:?Gelişmeleri yakından izliyoruz?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu üyesi Dr. Kadir Dadan, bölgedeki sanayi tesisleri konusunda şu anda temkinli davranıp yeni kurulacak hükümetin tavrını bekleyeceklerini belirtti.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu üyesi Dr. Kadir Dadan, bölgedeki sanayi tesisleri konusunda şu anda temkinli davranıp yeni kurulacak hükümetin tavrını bekleyeceklerini belirtti. Erdek ve yöresinde Kemport Kimya Sanayi Derneği ve Marmara Ana Metal Sanayi Derneği´nin araziler satın aldığına dikkati çeken Dadan, şu değerlendirmede bulundu:
?Bildiğiniz gibi daha önceden ilan edilen çok geniş sanayi bölgesinin alanı daraltıldı. Bölgede ağır kimya tesisleri plandan çıkarıldı. Ama Kemport yöneticilerinin, bu konudaki isteklerinden vazgeçmediklerini ve ilgili Bakanla bir görüşme yaptıklarını biliyoruz. Bu yöneticilerin, devletin bölgede, 30 bin dönümlük alanı kamulaştırmasını, ?Sanayi İhtisas Alanı´ ilan edilerek, alt yapısını hazırlamalarını ve daha sonra kendilerinin, bu bölgeyi kiralayarak üretim yapma isteğinde olduklarını da öğrendik. Bu arada Marmara Ana Metal Sanayi Derneği´nin içinde de Çolakoğlu, Kuramasan ve Has Metalurji gibi güçlü kuruluşlar var. Onlar da, bölgeye ağır metal tesisleri kurup dökme demir üretmek istiyorlar. Kısacası şimdilik beklemedeyiz. Bundan sonraki gelişmeleri bekleyip ona göre tavır alacağız. Biz, tüm bu bölgenin ?Enerji Ormanı´ olarak değerlendirilmesini istiyoruz?
KAPIDAĞ´I İYİ KULLANAMADIK
Erdek´in, bugüne dek Kapıdağ´ı iyi kullanamadığını öne süren Dr. Dadan, ?Örneğin, Kapıdağ´a öncelikle Biyokütle Tesisi kurularak, buradaki ormanların yakacak için talan edilmesinin önüne geçilebilir ve bu tesiste en az 150 kişi çalışabilir? dedi. Erdek´e doğalgaz getirilmesi girişimlerini ise çok tehlikeli gördüğünü vurgulayan Dadan, şöyle konuştu:
?Bildiğiniz gibi tarihte Kyzikos, tarihte iki büyük deprem geçirmiş. Bu nedenle Erdek´e yaygın bir gaz ağını kurmak, çok büyük bir risktir. Düşünün ki, doğalgaz şebekesi ile donatılmış bir Erdek´te, hele hele kışın büyük bir deprem meydana gelmesinin büyük bir felakete neden olacağını düşünüyorum.?
ERDEK VE ŞARAP
Erdek´in ve özellikle Paşalimanı Adası´nın, tarihte şarapçılığın merkezi olarak bilindiğine de dikkati çeken Dadan, şunları söyledi:
?Paşalimanı Adası´nın ?Ada Karası´ şarabı çok ünlüdür. Ancak bugün, bu şarap can çekişiyor. İşlenmesi çok zor olan bu şarabın üretimi çok azaldı. Yine Avşa şarabının üretimini yapan 1-2 firma kaldı. Onlar da üretim için genelde yabancı üzüm getiriyorlar. Eskiden Paşalimanı´nın tamamı bağlıklarla kaplıymış. Erdek´in 3 bin yıllık geçmişinde şarapçılığın ayrı bir yeri var. Şarabı içen, üretsin. Çok içen ise mutlaka üretsin. Yine eskiden Erdek rakısı ve beyaz şarap da bölgede bol olarak üretilirmiş.?
Erdek´in sofralık zeytin üretimi için çaba harcamasını da doğru bulmadığına işaret eden Dadan, ?Erdek´in zeytinlik alanları genellikle meyilli ve güneye, yani güneşe bakıyor. Bazılarının içine bile girilemiyor. Erdek, bence sofralık zeytin üretimi yerine zeytinyağı üretimine ağırlık vermeli ama alışkanlıklar nedeniyle bu da zor görülüyor? dedi.
PLATFORMUN OLANAKLARI ÇOK KISITLI
Erdek Körfezi Dayanışma Platformu´nun ekonomik olanakları nın çok kısıtlı olduğuna dikkati çeken Dr. Kadir Dadan, şunları söyledi:
?Doğa korumacılığına yönelik çaba harcarken, gerektiğinde ses getirici eylemlere de başvurmalısınız. Bunu sağlamak için maddi olarak çok güçlü olmak da gerekir. Platform olarak bizim haklılığımız var, gücümüz yok. Erdek halkının da platformumuza yeterli desteği verdiğini söyleyemem. Bu arada belediyemiz de, bu konuda bireysel çalışmalar yapma anlayışı içinde. Onlar da siyasi açıdan kendilerine göre haklı.?
TOHUM FİDE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI
Erdek´te, balıkçılık, zeytincilik ve tarımın, yeniden ve bilimsel bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Dadan, şöyle konuştu:
?Örneğin, yıllardır bölgemizdeki Sahil Yenice Köyü ceviz, Çakıl Köy ise kestane fidanı yetiştiriyor. Yıllardır kendi çabalarıyla üretim yapıyorlar. Ama bu konuda en küçük bir koordinasyonumuz yok. Bölgemize mutlaka ?Tohum Fide Araştırma Enstitüsü´ kurulmalı.?
Haber : Taygun Ertan



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli