Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Erdek Körfezi Platformu, Bandırma´dan seslendi:

Erdek Körfezi Platformu, Bandırma´dan seslendi:

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Bandırma´da basın toplantısı düzenledi. Bir kafede gerçekleşen basın toplantısında platform sözcüsü Dr. Kadir Dadan, açıklamalarda bulundu.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Bandırma´da basın toplantısı düzenledi. Bir kafede gerçekleşen basın toplantısında platform sözcüsü Dr. Kadir Dadan, açıklamalarda bulundu. ?Sanayiniz batmasın da, tüm Güney Marmara mı batsın?? başlıklı yazılı açıklamayı okuyan Dr. Dadan, ?Türkiye´nin saman ithal etmekten, Bandırma´nın Angus kokularından kurtulması, Erdek Körfezi´ne yapılacak sanayi limanına değil, doğru tarım ve hayvancılık politikalarına ve tarım sektörüne yapılacak kapsamlı yatırımlara bağlıdır? dedi.
Hükümeti, Güney Marmara Bölgesi´ndeki sanayileşme kararını gözden geçirmeye, geleceğimizi karartacağını öne sürdüğü kimya ve ağır metal sanayi taleplerini geri çekmeye, tarım ve hayvancılığı desteklemeye çağıran Dadan, bu girişimler konusunda, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte Hollanda´nın Roterdam Limanı´nı görmeye giderek, bu limanın bir örneğinin Erdek Körfezi´ne kurulmasının önünü açacağını öne sürdüğü Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza´yı çevre duyarlılığı konusunda samimi bulmadığı gibi bile bile hareket etmekle eleştiren Dadan, şunları söyledi:
?Bandırma halkı ve onun belediye meclisindeki temsilcileri, ellerini vicdanlarına koyup, doğru bir karar vermelidir. Bu, kendi gelecekleri kadar, tüm Güney Marmara´da yaşayan diğer insanların geleceğini de etkileyebilecek bir karardır. Bandırma, sanayileşmeye mahkum bir kent değildir. 

40 yıl önce il olma uğruna büyük umutlarla kabul ettiği, ancak süreç içinde kirli bir yaşama ve beraberinde her aileden en az bir kişinin kanser olmasına yol açan sanayileşmenin ciddi bir muhasebesini yapmalıdır. Bandırma halkı ve belediyesi, Erdek Körfezi´ni yok saymadığı gibi Erdek Körfezi´nde yaşayan insanları da yok saymamalıdır. Kendi başlarına gelenleri şimdi başkalarına da dayatmamalı, yüzüne bakacağı insanların geleceğini karartmamalıdır. Aksi takdirde, bu coğrafyada yaşam olduğu sürece, Erdek Körfezi´nde yaşayan insanlar, bu kararı asla unutmayacak, sanayi limanı için kalkacak elleri asla affetmeyecektir. Son olarak BAGFAŞ örneğinden açıkça anlaşılacağı gibi, tekrar vurgulamak isteriz ki, çivi çakılmadığı sürece tüm plânlar değişebilir. Ancak sanayi çalışmaya başladıktan sonra, son pişmanlık fayda etmez. Onu kapatabilecek hiçbir güç yoktur. Yaşamı sanayiye bağlı duruma gelenler, asla şalteri indiremez. Kimya ve ağır metal sanayisinin neden olacağı kirli ve kanserli yaşam, sadece Bandırma´yı değil, tüm Güney Marmara´yı batıracaktır. Güney Marmara batacağına, sanayiniz batsın!?
Dadan, uzun basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Dr. Kadir Dadan, bir soruyu yanıtlarken, Erdek Körfezi´ne kurulmak istenen kimya ve ağır metal sanayisine karşı Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı ve Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı´nın dik durduklarını ve bu konuda samimi olduklarını belirtti. Dadan, ?Kimya ve ağır metal sanayisi için yüksek enerji gerekir. Bu sanayilerin Erdek Körfezi´ne kurulması, Güney Marmara Bölgesi için ölüm fermanından farklı değildir. Erdek halkı bunu kabul etmez. Asla vazgeçmeyeceğiz, burayı terk etmeyeceğiz, pazarlık etmeyeceğiz. Buna izin veren siyasiler de, gelecekte bunun bedelini ağır biçimde ödeyeceklerdir? dedi. Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu